|

FOTO: Manifestări organizate la Cugir, de Ziua Eroilor. Slujbe religioase, momente solemne şi creaţii artistice

DSC_0279Ziua Eroilor a fost comemorată şi la Cugir, prin activităţi organizate de primărie, casa de cultură şi Şcoala nr. 3 din oraş. A fost prilej pentru comunitate să aducă un omagiu eroilor căzuți la datorie în cele două războaie mondiale.

Ca în fiecare an, cu prilejul Zilei Eroilor, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir au participat la evenimentele dedicate comemorării eroilor neamului. În cadrul instituției a fost realizată o expoziție cu lucrări plastice ale elevilor, compuneri și poezii, creații proprii ale acestora.

DSC_0272Manifestările organizate, pe plan local, de către Primăria Orașului Cugir și Casa de Cultură, s-au desfășurat la Monumentul Eroilor din Vinerea și la Crucea Eroilor Neamului din Cugir. De asemenea, în fața catedralei ortodoxe din Cugir, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc. La aceste activități au participat, alături de conducerea instituției, director, prof. Stela Țîrlea și director adjunct, prof. Laura Teban, cadre didactice și elevi îmbrăcați în frumoase straie populare.

Manifestările au debutat cu Te-Deum-ul dedicat eroilor căzuți la datorie în cele două războaie mondiale. Într-o solemnitate aparte a urmat depunerea de coroane și jerbe de flori de către oficialități, veterani, precum și de elevi.

Mărturiile veteranilor de război din Cugir și Vinerea au trezit în conștiința celor prezenți sentimentul demnității naționale și al respectului față de jertfele înaintașilor noștri, transmite consilierul educativ Luminița Sgubea. Programul manifestărilor dedicate omagierii eroilor neamului s-a încheiat cu un moment cultural-artistic susținut de grupul vocal-instrumental, ”Mlădițe cugirene”, condus de prof. Ionela Popa, și de grupul de elevi ai școlii, îndrumat de prof. Lumința Sgubea.

expozitie ziua eroilor 2016„Această sărbătoare a fost și un bun prilej pentru a aminti atât copiilor cât și celor mari, că identitatea unei națiuni se menține trainică și nealterată prin rememorarea vie, în conștiințele noastre, a faptelor eroice ale înaintașilor, datorită cărora suntem și noi pe aceste meleaguri. Un popor care își uită trecutul sau care îl neagă sau îl falsifică, în numele unei așa-zise înnoiri sau a unor interese egoiste, nu mai are nici prezent și nici viitor, pentru că îi lipsește continuitatea și conlucrarea pentru binele tuturor. În plus, un astfel de popor pierde comuniunea în duh, singurul care unește, în mod tainic, prin liantul iubirii și prin puterea valorilor naționale perene, devenind o populație oarecare, incapabilă de a mai scrie în mod liber și responsabil propria sa istorie.

Omagierea eroilor neamului prin glasurile curate ale copiilor, prin jerbele de flori și lumânările aprinse în cinstea martirilor noștri, a făcut ca această sărbătoare să fie un prilej de întoarcere cu pioșenie și recunoștință spre jertfa lor nepieritoare de sânge – temelie neclintită pe care poporul nostru își poate zidi cu nădejde viitorul”, a spus profesor Luminița Sgubea.

La Şcoala nr. 3 din Cugir, profesorul de religie Luminița Sgubea le-a vorbit elevilor despre semnificația religioasă a zilei, dar și despre eroismul ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea pământului românesc.

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere. Înălțarea Mântuitorului la cer nu înseamnă retragerea Sa din creație, deoarece El continuă să fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh, așa cum a promis. El stă pe Tronul Dumnezeiesc al slavei, dar, în același timp, se află și în inima celor care Îl iubesc. Sărbătoarea Înălțării Domnului înseamnă încununarea operei Sale de răscumpărare din păcat și sfințire a firii umane pe care a ridicat-o de-a dreapta Tatălui, în sânul Sfintei Treimi. Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, care au proclamat această zi ca sărbătoare naţională bisericească. În virtutea acestor hotărâri, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți, de-a lungul veacurilor, pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și unitatea neamului nostru.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=156692Publicat de pe 9 Iun 2016. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...