|

FOTO: Lansare de carte la Casa de Cultură Cugir: „Incursiuni în memorie”, de Vasile Drăgan

Miercuri, 6 februarie, de la ora 11.00, în Sala de Conferințe a Casei de Cultură din Cugir a avut loc lansarea cărții memorialiste „Incursiuni în memorie”, scrisă de Vasile Drăgan.

Este vorba despre un volum de memorii în paginile căreia autorul povestește despre viața  și activitatea sa în orașul Cugir.

„O inedită carte-document care scoate de sub colbul uitării nume și întâmplări, personaje… pe parcursul a mai mult de jumătate de secol”, spune Benor Voicescu în prefața cărții.

În deschiderea evenimentului au vorbit directoarea Casei de Cultură Cugir, Rodica Florea, viceprimarul orașului Cugir Horea Rotche, asistenta socială Carmen Sulicean, de la Centrul de Zi pentru persoane vârstnice Cugir, colegi de-ai autorului din cadrul centrului, părintele paroh Octavian Mircea și, nu în ultimul rând, autorul cărții, Vasile Drăgan.

„Îndatorirea urmașilor este păstrarea nepătată a memoriei trecutului. A realiza o astfel de întreprindere nu este un lucru ușor, prima dată trebuie să te lupți cu tine însuți și după aceea cu conștiința. O carte de memorii este o istorie, o carte a vieții a celui care o scrie. Este lăudabilă ideea de a șterne ideiile, amintirile, pentru că ele vor rămâne în atenția noastră și a viitorimii”, a spus viceprimarul Horea Rotche.

Preotul paroh Octavian Mircea a declarat în alocuțiunea sa referitoare la subiect că volumul și autorul sunt un exemplu pentru cei tineri, dar și pentru cei în vârstă: „Toți avem ceva de învățat din cartea aceasta, cum vedem noi lucrurile acestea scrise acolo, ce planuri de viitor avem, chiar dacă suntem în vârstă”.

Autorul cărții, Vasile Drăgan, a mărturisit: „Am scris cartea să nu las mintea să ruginească, cum m-am priceput eu mai bine. Nu sunt nici scriitor, nu sunt nici poet, sunt un simplu inginer minier. Am început să scriu din anii copilăriei mele, petrecută în satul Micești, comuna Tureni, județul Cluj, am continuat cu trei capitole despre obiceiurile din Valea Jiului, unde mi-am petrecut cel mai mult timp din viață, obiceiurile din județul Cluj și cele din zona Cugirului. Iar în capitolul patru am scris propriu-zis despre orașul Cugir, cum am ajuns aici. M-am obișnuit în acest oraș nu aș pleca de aici altundeva, în alt oraș mai mare.”

Următoarea carte pe care autorul o pregăteşte este o monografie a satului său natal din județul Cluj.

Vasile Drăgan s-a născut pe data de 22 septembrie 1936, în Micești, comuna Tureni, județul Cluj. Este inginer, absolvent al Institutului de Mine Petroșani din 1965.

De-a lungul timpului, acesta a ocupat următoarele funcții: șef serviciu în cadrul mai multor mine din Valea Jiului (Dâlja, Petrila, Livezeni, Câmpul lui Neag), şef de sector producție, inginer șef securitate minieră la Mina Petrila, expert instructor în cadrul laboratoarelor de perfecționare a personalului din cadrul Companiei Miniere Valea Jiului Petroșani, apoi inginer principal la aceeaşi companie.

În vârstă de 76 de ani, acum este pensionar activ în cadrul Centrului de Zi pentru persoane vârstnice Cugir.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148073Publicat de pe 6 Feb 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...