|

FOTO: Jocuri sportive, dansuri tradiționale, concerte și târg al meșterilor populari, la „Festivalul Național de Dansuri și Tradiții”

DSCN3806Localitatea Vinerea a fost sâmbătă gazda celei de-a șasea ediții a „Festivalului Naţional de Dansuri și Tradiții Populare”, eveniment care se desfășoară în locul numit de localnici „Poiana cu Goruni”.

Ziua a debutat cu jocurile sportive tradiționale (arcul viteazului, suliţaşul cetăţii, rapid și puternic, chicioroangele, trasul cu frânghia, lupta pe butuci, aruncarea greutăţii, plincea), întreceri sportive la care au participat atât tineri din Vinerea respectiv Vinerea cât și membrii asamblurilor folclorice participante la eveniment.

Programul a continuat cu atelierele de dansuri tradiționale – ateliere în cadrul cărora, pe rând, membri din fiecare asamblu prezent la eveniment, i-au învăţat atât pe colegii lor din celelalte asambluri şi implicit pe spectatorii prezenţi dansurile și jocurile specifice zonei geografice din care provin.

Concertele serii de sâmbătă au reunit recitalurile susţinute de către Marius Ciprian Pop, Grupul Arhaic – Alexandria, Grupul Aprentis, Alpha Team – Timișoara şi Trupa Millenium C.

Îndrăgitul interpret de muzică populară Marius Ciprian Pop a urcat pe scena „Poianei cu Goruni” în jurul orei 19.00, acesta interpretând aproape toate cântecele sale cunoscute.

La finalul recitalului, Marius Ciprian Pop, care deține funcția și de preot militar i-a îndemnat pe cei prezenți în câteva cuvinte să nu uite și de ce este cel mai important de divinitate: „Sunt două locuri sfinte pe acest pământ: Muntele Athos și România denumită în anul 1999 de către Papa Ioan Paul al II-lea Grădina Maicii Domnului. Vă rog două lucruri în încheiere: Fiți ca copii ei și trăiți pe acest pământ ca în grădina ei. Iar cântecul și jocul popular nu trebuie să lipsească din viața dumneavoastră”.

Artistul i-a inviatat pe cei prezenți să cânte alături de el priceasna „O măicuţă sfântă”, în semn de preţuire pentru Fecioara Maria, priceasnă care i-a emoționat pînă la lacrimi aât pe artist cât și pe cei din public.

Seara a fost închisă de recitalul trupei locale Milenium C care au interpretat melodii atât genului pop-rock cât și etno adecvate festivalului, urmat de tradiţionalul foc de tabără pregătit de către organizatori.

În cadrul festivalului organizatorii împreună cu micii comercinați și artiști populari au pregătit un târg al meșterilor populari cu vânzare în cadrul cărora au fost expuse: goblenuri, curele și hamuri din piele, articole de vestimentație prelucrate din in, cânepă, bumbac, albe sau vopsite tradițional, icoane pe lemn și sticlă.

La standul cabanei Asociaţiei pentru Ecologie și turism Năsăpiște Cugir, gurmanzii s-au putut înfructa dintr-o tocană ciobănească de miel la ceaun sau din bulzul ciobănesc, specialități culinare pregătite de către consilierul local Ioan Ferchian.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155183Publicat de pe 23 Aug 2015. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...