|

În WEEKEND, Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare Vinerea – Cugir, cu ansambluri din România, Franţa şi Turcia

calusariAnsambluri şi interpreţi din ţară şi străinătate se vor reuni în Poiana cu Goruni, la marginea de vest a localităţii Vinerea, în weekendul 21-23 august, animaţi de dorinţa de a-şi promova şi valorifica patrimoniul cultural. .„Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare” va încerca şi în acest an să aducă în lumina prezentului, datini şi tradiţii, dansuri şi cântece străvechi.

Organizatorii promit un eveniment plin de culoare şi diversitate, alături de ansambluri din ţară, fiind aşteptaţi şi invitaţi din străinătate.

Cugirenii vor putea admira întreaga paradă folclorică vineri, de la ora 17.00, când pe Bulevardul Alexandru Sahia se vor desfăşura ateliere de dans, la care vor fi prezente ansamburile franceze “La Bethmalaise” (Bethmale) şi “Le Fardelets du Forez” (Marcoux), asnamblul turc “Orhangazi” ( Bursa) şi ansamblul local “Câmpul Pâinii” (Vinerea).

_DSC0411Ziua de sâmbătă va debuta cu mai multe întreceri sportive tradiţionale la care vor luat parte echipele ansamblurilor invitate la eveniment. Acestea vor trebui să-şi dovedească dibăcia, curajul şi puterea în cadrul a şapte probe dificile, dar pline de amuzament, denumite de organizatori: arcul viteazului, suliţaşul cetăţii, rapid si puternic, chicioroangele, trasul cu frânghia, lupta pe butuci, aruncarea greutăţii, plincea.

Ziua va continua cu atelierele de dans, un alt moment bazat pe interacţiunea dintre participanţii la eveniment, care vor încerca să înveţe unii de la alţii, jocurile specifice zonelor de provenienţă.

Seara, pe scena din mijlocul Poienii cu Goruni vor urca: Grupul Arhaic, Marius Ciprian Pop, Grupul Aprentis, Alpha Team şi Trupa Millenium C. Finalul va fi unul scânteietor, intrucât organizatorii vor pregăti un foc de tabără.

Ultima zi, şi cea mai bogată a Festivalului Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare Vinerea – Cugir, duminică, va debuta cu parada portului popular la care vor lua parte toate cele cele şapte ansambluri: Ansamblul Săliște, Ansamblul Mihai Viteazu, Ansamblul de Dansuri Traditionsale Săseşti din Petresti, Grupul Anton Pann, ansamburile franceze “La Bethmalaise” (Bethmale) şi “Le Fardelets du Forez” (Marcoux), ansamblul turc “Orhangazi” ( Bursa) şi ansamblul local “Câmpul Pâinii” (Vinerea). Seara va fi încheiată cu recitalul cântăreţei de muzică populară Nicoleta Voica, urmat de un moment dedicat tinerilor de la Trupa StarDust din Cugir.

_DSC0437În tot acest timp, la corturile şi căsuţele de lemn din zonă vor putea fi admirate produse populare, la Târgul Meşterilor Populari.

Pe parcursul evenimentului, sunt mobilizate în zonă echipaje de la Poliţia Oraşului Cugir, Jandarmerie, Poliţia Locală, precum şi pompierii de la SVSU. O salvare şi o echipă de asistenţi sunt pregătite să ofere asistenţă medicală în caz de nevoie.

Festivalul a avut loc pentru prima dată în anul 2010, odată cu sărbătorirea a 700 de ani de atestare documentară a localității Vinerea.ÎIntre 2012 – 2014 Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare Vinerea, Cugir a fost finanţat din fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Proiectul a luat sfârşit astfel că, ediţia din acest an este organizată de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură Cugir, din fonduri proprii.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155031Publicat de pe 18 Aug 2015. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...