|

FOTO: Festivalul „Toamna Cugireană”. Ce puteţi vedea la Târgul Meşterilor Populari. Programul manifestărilor până duminică

A XVI-a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană” a debutat sâmbătă dimineaţa, cu vreme capricioasă, ploaie și vânt, însă organizatorii au pregătit un program bogat şi speră ca evenimentele să nu fie umbrite de condiţiile meteorologice. S-a deschis şi Târgul Meşterilor Populari, unde puteţi vedea şi cumpăra obiecte şi produse tradiţionale.

La ora 10.00, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului, cu dezvelirea celor două busturi de marmură care îi înfățișează pe Decebal și Traian, amplasate în fața Casei de Cultură Cugir. Busturile au fost confecționate de meșterul popular prof. Sorin Bărăștean.

Evenimentul a continuat apoi în incinta Casei de Cultură a orașului Cugir unde a avut loc lansarea „Monografiei Orașului Cugir-1932”, în prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, a directoarei Casei de Cultură a orașului Cugir, Rodica Florea și a nepoatei autorului monografiei Augustin Berian, Georgeta Augusta Botez, alături de aceștia fiind prezenți și consilierii locali, dar și cugireni. Cartea păstrează limbajul vremii așa cum a fost ea scrisă, între anii 1930-1932, nefiind făcute intervenții pe textul lucrării.

În cadrul expozițiilor din cadrul Casei de Cultură a Orașului Cugir, vizitatorii pot admira exponate prelucrate în cadrul firmelor din orașul Cugir, diferite arme și muniții de la Fabrica de Arme Cugir, produse de panificație și cofetărie, artizanat, ţesături, goblenuri și origami. În secțiunea expoziţiilor de artă, de la etajul Casei de Cultură Cugir, sunt prezentate tablouri pictate de către artiștii plastici din oraș. Un stand special este amenajat de către inginer Aurel Voicu, în cadrul căruia acesta prezintă schița viitorului muzeu care va lua ființă în orașul Cugir.

Ca o noutate pentru cugireni, este deschis Târgul Meșterilor Populari, la care sunt prezenți reprezentanţi ai Asociaţiei ATMA şi invitaţi din Alba Iulia, Biia, Feneș, Lupșa, Abrud, Cugir, Cluj, Mureș, Covasna, Vâlcea și Arad. Aceştia au adus din zonele din care provin produse tradiționale românești – podoabe, împletituri, oale din lut, curele și hamuri din piele, articole de vestimentație prelucrate din in, cânepă, bumbac, albe sau vopsite tradițional, obiecte din sticlă sau ceramică, artizanat și sculpturi din lemn, țesături și costume populare. În plus sunt oferite spre vânzare și produse alimentare tradiționale românești: dulcețuri, zacuscă, miere de albine, produse de panificație. Târgul este deschis până duminică, 22 septembrie, la ora 19.00.

Pe parcursul celor două zile, cugirenii de toate vârstele se pot delecta cu concerte de muzică populară şi uşoară. Pe scenă urcă artisti îndrăgiţi ai cântecului popular: Nicolae Furdui Iancu, alături de Crai Nou, Cristian Fodor, Marius Ciprian Pop, dar şi ansambluri din Cugir, Veţel, Târnăveni, Tureni, Oneşti, Siret, Sibiu, Valea Chioarului, Mexic.

Pentru iubitorii de muzică uşoară, cel mai aşteptat moment este apariţia pe scena festivalului a lui Connect-R, care cântă pentru prima dată la Cugir şi din a cărui repertoriu nu lipsesc hiturile ultimelor două veri: “Vara nu dorm” şi “Dă-te-n dragostea mea”. Concertul începe sâmbătă, la ora 20.30, însă până atunci concertează trupele: Anotimpuri, StarDust, Amurg, Acces (Românii au telent), Millenium C, soliştii Austin şi Alin Ignat. Seara se încheie cu trupa locală Equinoxe şi cu o discotecă în aer liber.

Şi seara de duminică oferă o surpriză plăcută cugirenilor, care îi pot revedea pe cei de la Direcţia 5, al căror concert începe la ora 21.00 şi este urmat de focurile de artificii.

Ca o noutate, în acest an la festival este prezentă şi Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval Alba Iulia. Cugirenii care nu au asistat până acum la schimbarea gărzii în Cetatea Alba Iulia au şansa să vadă spectacolul oferit de soldaţii îmbrăcaţi în uniforme ale armatei austriece.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, până luni dimineaţă la ora 6.00, circulaţia rutieră este interzisă în zona primăriei, conducătorilor auto fiindu-le recomandate rute ocolitoare, pe arterele Vasile Alecsandri, Unirii şi Victoriei. Cei care doresc să evite staţionarea în trafic în timpul desfăşurării paradei de duminică (orele 11.30-12.30) pot opta să circule pe str. Ion Creangă sau pe ruta I. Budai Deleanu – Mihai Viteazu – Podul Roşu.

Programul de sâmbătă după-amiază

Ora 15.30 Recitaluri pe scena Festivalului: Prodance 2007, Anotimpuri, StarDust, Amurg, Austin, Alin Ignat, Acces (Românii au talent), Millenium C.

Ora 20.00 Premierea câștigătorilor competițiilor sportive

Lansare lampioane

Concert: Connect-R urmat de Equinoxe

Discotecă în aer liber.

Programul de duminică, 22 septembrie

Ora 11.00 Concert Fanfara Transilvania – Piața de Sus

Ora 11.30 Parada Portului Popular – traseu Piața de Sus – strada 21 Decembrie 1989 – Primăria Orașului Cugir

Ora 12.00 Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval Alba Iulia – Spectacol de schimbare a gărzii – locație Primăria orașului Cugir

De la ora 13.00 Spectacol folcloric:

Taraful și soliștii Casei de Cultură Cugir, Mlădițe cugirene

Ansamblurile artistice Junii Târnavei, Cununa Chioarului, Doina Trotușului, Izvorașul Turenilor, Cununa Vețelului, Ardealul, Câmpul Pâinii și Nadia Zamku.

Asamblul Aztlan din Mexic

Soliștii de muzică populară Nicolae Furdui Iancu și Crai Nou, Marius Ciprian Pop, Cristian Fodor.

Daggu Project – Germania,

Concert: Direcția 5

Ora 22.30 Festivitatea de încheiere a Festivalului oficiată de Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval Alba Iulia

Focuri de artificii

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=151022Publicat de pe 21 Sep 2013. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “FOTO: Festivalul „Toamna Cugireană”. Ce puteţi vedea la Târgul Meşterilor Populari. Programul manifestărilor până duminică”

  1. […] Citeşte şi Festivalul “Toamna Cugireană”. Ce puteţi vedea la Târgul Meşterilor Populari […]

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...