|

FOTO: Elevii de la Colegiul „David Prodan”, consiliaţi la „Caravana Carierei”. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, prezent la Cugir

„Caravana carierei” a ajuns în oraşul nostru, iar joi, încă de la primele ore, elevii au fost prezenţi în cortul special amenajat pentru desfăşurarea activităţilor de consiliere în carieră. Întâlnirea a fost deschisă de preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, care i-a pus în temă pe elevi despre subiectele care vor fi abordate în seminariile de joi şi vineri, de experţii proiectului „Caravana Carierei”. 

Elevii de clasa a XII-a au fost consiliaţi la clasă, iar cei din clasele IX-XI au putut participa la activităţile desfăşurate în cortul amenajat în acest scop, în curtea interioară a Colegiului „David Prodan”.

În cadrul seminarilor organizate de reprezentanţii proiectului, se desfăşoară activităţi în care  experţii implicaţi îi instruiesc pe liceeni în ceea ce priveşte modalitaţile cele mai eficiente de alegere a unei cariere, paşii ce trebuie urmaţi, precum şi „ajustarea” visurilor şi planurilor la cererile reale ale pieţei muncii. Seminariile sunt sustinute de profesori de la Universitatea Româno-Germană din Sibiu si de reprezentanţii unor firme de succes din ţară, dar şi din Grecia.

„Înainte de toate, încercăm ca, în două zile, dar şi după plecarea noastră, să aducem tinerii la un nivel de cunoştinţe minime şi utile pentru a traversa  cât mai bine acest moment delicat de trecerea lor de la şcoală la viaţa activă de pe piaţa muncii. Din păcate, şcoala română nu le oferă aceste competenţe, nu pentru că nu ar vrea profesorii, ci pentru că sistemul de învăţământ este construit strâmb si asta se vede în principal în modul în care tinerii reuşesc să facă saltul către piaţa muncii. Nu întâmplător România are una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului în rândul tinerilor, tocmai din cauza acestui grad de instabilitate existent la nivelul unor posibile decizii pe care le iau tinerii singuri, cu familia sau profesorii… Noi îi putem ajuta prin a-i orienta pe cei care doresc să-şi continue studiile pe acea zonă universitară care, la sfârşitul absolvirii, le poate da şi o satisfacţie, pentru a nu reîntregi  rândul tinerilor absolvenţi de studii superioare fără loc de muncă. Iar celor care vor să vină pe piaţa muncii le punem la dispoziţie mai multe lucruri: accesul la programe de formare profesională, programe care pot dura de la 2 luni la 6 luni în diverse domenii”, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, pentru Cugir24.

În cadrul acestor întâlniri, elevii vor afla ce tip de personalitate au şi ce meserie li s-ar potrivi: „Noi suntem de la Universitatea Româno-Germană din Sibiu şi parteneri în acest proiect. Scopul nostru este să consiliem elevii claselor a XII-a prin seminarii de conştientizare şi aplicare a unor chestionare, urmând ca, la finalul acestui demers, să identificăm tipul de personalitate a elevului din punct de vedere al orientării lui spre o meserie pe care să o facă mai uşor”,  a declarat Gabriel Giurea, expert în cadrul proiectului.

Tinerii care vor participa la seminarii vor sustine, vineri, teste cu întrebări din informaţiile prezentate. Vor fi oferite premii pentru 25 de elevi selectaţi, ce constau în notebook-uri şi un abonament de internet pe un an.
Proiectul „Caravana Carierei” este implementat de  Blocul Naţional Sindical în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, SC „Technical Training” SRL şi „Mesogeiako Szmvouleftiko Szstema” SA din Grecia.

Caravana va fi pe traseu până la jumătatea anului 2013. BNS  şi partenerii săi şi-au propus să consilieze  minim 3.500 de elevi pentru a le facilita accesul pe piaţa muncii şi a-i ajuta să urmeze cariera pe care şi-o doresc. Toţi participanţii vor primi pe suport USB toate materialele prezentate la seminarii.

Ionela MARA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=146451Publicat de pe 22 Noi 2012. Publicat in BREAKING NEWS, Educatie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...