|

FOTO: Deschiderea oficială a Festivalului „Toamna Cugireană”, în prezenţa delegaţiilor de peste hotare. Atracţiile evenimentului din acest an

festival toamna cugireanaOraşul Cugir este în sărbătoare în acest weekend. Este ediţia jubiliară, a XX-a, a Festivalului „Toamna Cugireană”. Evenimentul a fost deschis sâmbătă dimineața, cu o festivitate la care au fost prezente oficialități locale și județene, delegaţii de peste hotare, dar și cetățeni ai orașului Cugir.

Delegațiile străine au fost întâmpinate de către tineri îmbrăcați în costume populare tradiționale și de către edilul orașului, Adrian Teban, care le-a dăruit tradiționala pâine și sare urându-le ședere cât mai plăcută în urbea cugireană.

Festivitatea de deschidere a debutat cu intonarea imnului de stat a României, al Uniunii Europene și al Bavariei, în intepretarea Fanfarei „Augustin Bena” a județului Alba și a Fanfarei de copii ai Casei de Cultură Cugir . În tandem cu intonarea imnurilor , organizatorii au arborat drapele pe catarg: ale orașului Cugir, Wasserburg și un drapel reprezentând orașele participante la lucrările proiectului internațional ” “Small Markets at The Heart of The European Economy” .

Alături de edilul cugirean, la evenimentul de deschiderea a festivalului au fost prezenți și primarul orașului Acquaviva delle Fonti (Italia) – Davide Francesco Ruggero Carlucci, primarul orașului Wasserburg am Inn (Germania) – Michael Kӧlbl , primarul orașului Casalborgone (Italia) – Francesco Cavallero. Reprezentanții municipalităților au luat transmis şi ei mesaje cu această ocazie.

Alături de aceștia au fost și reprezentanți ai delegațiilor din Malta, Letonia și Polonia . Din partea oficialitățiilor județene a fost prezent vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea, dar şi directorul general al Fabricii de Arme – dr. Ing. Nicolae Mihăilesc şi directorul Uzinei Mecanice Cugir Mircea Trifan.

După deschiderea oficială a festivalului, au fost vizitate expozițiile permanente care sunt prezentate în holul de la parterul Casei de Cultură Cugir. Acestea cuprind tehnică militară și industrială, din producţia diverșilor operatori economici care își desfășoară activitatea pe raza administrativă teritorială a orașului Cugir: arme și muniții (Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme Cugir), prodse STC Cugir, Nova Group, exponate de panificație și cofetărie, artizanat, țesături,goblenuri și origami.

Un stand special este și cel dedicat muzeului orașului Cugir în care sunt expuse mașini vechi de cusut, cărți, artefacte descoperite în cadrul săpăturilor arheologice pe dealul Cetate și chiar un ceas de pontaj din 1938.

Și în acest an, cugirenii sunt întâmpinați pe o parte și alta a străzii I.L. Caragiale de ”Târgul Meşterilor Populari”, ajuns la ediția a III-a, în cadrul căruia vizitatorii pot admira și cumpăra lucrărilor confecționate de către aceștia. Sunt expuse produse tradiționale românești ca: podoabe, împletituri, oale din lut, curele și hamuri din piele, articole de vestimentație prelucrate din in, cânepă, bumbac ude sau vopsite, coșuri din nuiele și papură, sculpturi din lemn și icoane vopsite pe lemn, dantelărie, instrumente muzicale, miere de albine.

Organizatorii nu i-au uitat nici pe cei mici. De la ora 12.00, în piațeta Casei de Cultură Cugir, a fost organizat evenimentul intitulat „Toamna Boboceilor”, sub grija Cercului de Teatru al Casei de Cultură Cugir. Le sunt pregătite sesiuni de teatru, jocuri și activităţi interactive, ateliere care stimuleze creația.

Artiștii cercului de teatru au pus în scenă pentru cei mici în această dimineață piesa de teatru după basmul popular „Prâslea cel voinic și merele de aur ” – jucată de cei mai tineri actori.

De la ora 15. 30, seniorii Cercului de teatru al Casei de Cultură Cugir vor juca, pe scena festivalului mare, piesa „Titanic Vals ” adaptare după opera lui Tudor Mușatescu.

Tot în piațeta Casei de Cultură Cugir, vizitatorii pot vedea o colecție de motociclete și biciclete vechi, un tun de artilerie din 1830 restaurat și o mică piață agroalimentară de fructe și legume.

Sorin GIURCĂ

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=159667Publicat de pe 16 Sep 2017. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...