|

FOTO: Denia Mare a Prohodului Domnului Iisus, la Cugir și Vinerea

Vineri seara sau Vinerea Mare a avut loc slujba Deniei Mari a prohodului  Domnului, în Biserica „Sfânta Treime” din Cugir, respectiv Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Vinerea. Ziua aceasta este cunoscută ca zi de mare doliu pentru lumea creștină, întrucât a fost răstignit și a murit Iisus.

Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică şi care se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri şi care se oficiază, de fapt, vineri seară.

Prohodul Domnului este o slujbă de înmormântare ca pentru un om de rând care a încetat din viață, în care este pomenită importanța morții Mântuitorului.

În cadrul textelor slujbei sunt amintiți și Iosif şi Nicodim, cei care l-au dat jos de pe cruce pe Iisus Hristos și după aceea l-au înmormântat. Un moment special al slujbei este momentul scoaterii Sfântului Epitraf afară din biserică și purtarea lui în procesiune religoasă de către preoți și credincioși care poartă lumânări aprinse în mână pe toată durata procesiunii. Biserica este înconjurată în cadrul procesiunii de trei ori.

Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde preotul oficiază o scurtă slujbă, după care preotul trece primul pe sub Sfântul Epitraf care este ținut de către 4 pășteni, urmat apoi de fiecare credincios care sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf.

După terminarea procesiunii, Sfântul Epitraf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toata perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică.

La slujba din Vinerea a participat şi primarul Cugirului, Adrian Teban, împreună cu familia.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149564Publicat de pe 4 Mai 2013. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...