|

FOTO: Cugirenii au participat la slujba de Bobotează și au luat apă sfințită

DSCN4224Aproximativ 250 de persoane au venit vineri la Catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir pentru a lua o sticlă cu apă sfințită cu prilejul sărbătorii de Bobotează.

Organizatorii au pregătit în acest an 2.000 litri de apă , pregătite în cinci butoaie de plastic și un ciubăr de lemn amplasate pe treptele lăcașului de cult.

Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de către un sobor format din trei preoți: Mircea Giurgea , Mihai Gălățeanu și Răzvan Băișan. După sfințirea apei, preoții au binecuvântat credincioșii, stropindu-i cu apă sfințită.

După sfințirea apei, Agheasma Mare a fost împărțită credincioșilor care după aceea s–au îndreptat spre case sau prentru a duce „Agheasmă” rudelor sau prietenilor care nu au putut ajunge la slujbă.

Agheasma Mare se sfințește o singură data pe an, la Bobotează (Botezul Domnului), pe data de 6 ianuarie. Se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața, pe nemâncate.

Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce rămâne “vie” și proaspătă timp îndelungat fără a se deteriora odata cu trecerea timpului.

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

În restul anului, cei opriti de la Sfanta Împărtășanie, ca mangâiere si nădejde a mîntuirii lor, au voie sa o ia dupa ce se spovedesc. Mai poate fi luată și imediat dupa Sfanta Împartășanie. Ea se mai folosește la sfințirea bisericilor, a antimiselor, a Sfântului și Marelui Mir, precum și la casele tulburate de demoni.

Azi se stropesc cu Aghiasma Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile și animalele, pentru a le feri de toată reaua întâmplare. Unii credincioși obișnuiesc să o păstreze în vase curate, ca pe o binecuvântare, ani în șir, aceasta rămânând curată și plăcută la gust. Aghiasma Mică se bea imediat după Sfânta Anafură, în tot cursul anului. Prin stropirea cu apă sfințită duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoperă și se păzesc de tot lucrul rău, se aduce îndestulare gospodăriilor, se tămăduiesc bolile și se dăruiește iertare de păcatele mici. Această apă se foloșeste de către preot la săvârșirea ierurgiilor (slujbe mici), sfințirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparație de mică anvergură, a veșmintelor și obiectelor de cult. Se mai folosește și la alte slujbe, precum binecuvantarea începerii semănatului, sfințirea vaselor, izbăvirea viilor și grădinilor bântuite de lăcuste și gândaci.

Sorin Giurca

 

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=157437Publicat de pe 6 Ian 2017. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...