|

FOTO: Credincioșii din Cugir și Vinerea au „luat lumină” la slujba Învierii Domnului

slujba inviereLa slujba de Înviere, cel mai important ritual religios din an, bisericiile din Cugir au fost arhipline cu credincioși, veniţi să ia Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Acestora li s-au alăturat și „păștenii” anului, dornici să participe la eveniment.

Bisericile din Cugir au fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți să sărbătorească Învierea Domnului. În funcție de orele la care s-au oficiat slujbele de Înviere, la ora 00.00 sau 4.00, vestea că Mântuitorul Iisus Hristos a înviat din morți a ajuns la toți prin cele trei cuvinte rostite de preoți: „Hristos a înviat!”, care rămân formula de salut a creștinilor în următoarele 40 de zile. După ce preoții au vestit Învierea, au împărțit Lumina Sfântă credincioșilor prin îndemnul: „Veniți de luați lumină!”.

Conform tradiției, lăcașurile de cult au fost înconjurate de către credincioși de trei ori, aceștia având în mâini candele aprinse. După acest ritual simbolic ortodocșii au intrat în biserici pentru continuarea slujbei de Înviere.
Slujba de Înviere de la Biserica „Sfânta Treime” din Cugir a început la ora 4.00 şi a durat patru ore, fiind oficiată de părintele paroh Pintea Dumitrean. La eveniment au participat și “păștenii” îmbrăcați în porturile populare specifice zonei din care fac parte.

După ce au primit lumina sfântă, cei mai mulți dintre ei s-au îndreptat către case cu lumina aprinsă, în timp ce alții au rămas până la finalul slujbei pentru a lua paști, care, conform tradiției locale, sunt împărțite de “pășteni” anului.
În acest an, la Cugir au fost înscriși în cadrul „Obiceiului Păștenilor” un număr de 113 pășteni.

În localitatea Vinerea, slujba de Înviere de la Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” a început la ora 3.00 şi s-a încheiat în jurul orei 06.00. A fost oficiată de părintele Mircea Moșneag şi a cuprins aceleaşi momente. La finalul slujbei, preotul a sfințit pâinea și vinul din cele 5 ciubere de lemn, care au fost împărțite de „pășteni” credincioșilor prezenți, sub formă de paști. În localitatea Vinerea, 43 de pășteni participă la acest obicei.

Cu Noaptea de Înviere ia sfârșit și în acest an obiceiul „păștenilor”, sărbătotit în fiecare an în Săptămâna Mare la Cugir și Vinerea.

În acest an, Paștele este sărbătorit în aceeași zi de toți creștinii ortodocși, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici și reformați, de cultele neoprotestante.

Duminica Învierii simbolizează trecerea de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă. Lumânările sclipind în noapte pe care le poartă în mâini clerul şi credincioşii în noaptea de Paşti sunt simbolul luminii pe care Învierea lui Hristos o aduce pentru lumea întreagă precum și al jertfei Sale de pe cruce. De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=152352Publicat de pe 20 Apr 2014. Publicat in EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...