|

FOTO: Credincioşii au participat alături de „păşteni” la slujbele de Înviere de la Cugir şi Vinerea

„Hristos a Înviat!” și „Veniți de luați lumină!” au fost primele cuvinte rostite de către preoții din Cugir și Vinerea. „Adevărat a Înviat”a fost răspunsul celor prezenți.

Slujba de Înviere de la „Biserica Sfânta Treime” din orașul Cugir a început la ora 4.00 şi a durat patru ore, fiind oficiată de părintele paroh Pintea Dumitrean. La eveniment au participat și „păștenii” îmbrăcați în porturile populare specifice zonei din care fac parte.

Credincioșii prezenți la Slujba de Înviere au înconjurat lăcașul de cult, conform tradiției, conduşi de preot și cu lumânări aprinse în mâini, cântând tradiționalul:”Hristos a Înviat din morţi! / Cu moartea pe moarte călcând / Şi celor din mormânturi / Viaţă dăruindu-le“.

După ce au primit lumina sfântă, cei mai mulți dintre ei s-au îndreptat către case cu lumina aprinsă, în timp ce alții au rămas până la finalul Slujbei de Înviere și a Sfântei Liturghii pentru a lua paști, care, conform tradiției locale, sunt împărțite de „pășteni”.

Cu noaptea sfântă a Învierii Domnului a luat sfârșit și obiceiul „păștenilor”din zona Cugirului și a localității Vinerea.

În localitatea Vinerea, Slujba de Înviere de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a început la ora 3.00 şi s-a încheiat în jurul orei 06.00. A fost oficiată de părintele Mircea Moșneag şi a cuprins aceleaşi momente. La finalul slujbei, preotul a sfințit pâinea și vinul din cele 5 ciubere de lemn, care au fost împărțite de „pășteni”credincioșilor prezenți, sub formă de paști.

Slujba de Înviere marchează încheierea celor 40 de zile de post, considerat cel mai aspru și mai lung dintre cele patru de durată ale Bisericii Ortodoxe. Duminică are loc și slujba din prima zi de Paște, cunoscută și ca „Învierea Mică”.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149612Publicat de pe 5 Mai 2013. Publicat in EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...