|

FOTO: Concert de colinde tradiționale, susținut de mai multe grupuri de elevi la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Sărbătorile de iarnă au fost aduse mai aproape de sufletul cugirenilor prezenți marți seară, 10 decembrie, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din localitate. Aproximativ 120 de colindători de la școlile din oraș și din Vinerea au interpretat colinde tradiționale românești în cadrul acțiunii „Sus la ‘naltul cerului”, aflată anul acesta la a V-a ediție.

Evenimentul a reunit 6 grupuri de colindători de la unitațile de învățământ din Cugir și Vinerea. Îmbrăcați în portul popular al zonei Cugirului și al comunei Vinerea, colindătorii au pregătit recitaluri de trei-patru cântece tradiționale de Crăciun.

Dintre oficialități au fost prezenți viceprimarul orașului Cugir, Horea Rotche și Stela Țârlea, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir. Invitați de onoare au fost pr. prof. dr. Nicolae Bolea inițiatorul proiectului și protopopul de Sebeș, pr. Ionel Arsu.

Preoțilii parohi au deschis evenimentul prin mesaje îndreptate spre inimile enoriaşilor şi ale elevilor, cu referiri la marele praznic al Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos:

„Vin în numele pruncului Iisus. În această seară aici se înpătrunde o legătură între mine și Dumnezeu deopotrivă și spectatorii și ostenitorii care sunt colindătorii din această seară. Dumnezeu ne dă mai mult de cât putem. Reprezentanți ai școlii românești, fiecare din elevii din aceste grupuri prezente aparține unei familii (părinții). Colindele și melosurile cântate în seara asta preamăresc nașterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să iubiți până la ultima suflare cele două unități care susțin omul echilibrat, aici vorbesc de școală/liceu și biserică”.

Cei care au reușit să impresioneze publicul prin vocile lor sunt elevii corurilor din Școlile Generale “Iosif Pervain” Cugir, Școala Gimnazială Singidava Cugir și Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir cu grupurile: Grupul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir și al Școlii Generale „Ioan Mihu” Vinerea. Au mai urcat pe scenă și Grupul de Folk al Colegiului Național „David Prodan” Cugir și Corul Colegiului Tehnic “I. D. Lăzărescu” Cugir. Din vocile lor au răsunat colinde binecunoscute și îndrăgite de public, „Colo sus si mai în sus”, „Raiule, grădină mare”, „Colindăm, colindăm iarna”, „Coborât-o Coborât” sau „Galbenă Gutuie”.

La sfârșitul programului fiecare elev al grupului a primit din partea organizatorilor câte un colac și un pachet cu dulciuri.

Tot aici a avut loc și premierea celor 19 elevi care au obținut rezultate merituoase la olimpiada județeană de religie. Premierea a fost oficiată de către profesoara de religie Luminița Sgubea și de către protopopul de Sebeș, pr. Ionel Arsu.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=151735Publicat de pe 10 Dec 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...