|

FOTO: Ceremonia de comemorare a eroilor cugireni căzuţi pe câmpurile de luptă. Depuneri de coroane şi mesaje din partea autorităţilor locale

DSC04045Eroii cugireni căzuți pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar și cei care şi-au pierdut viaţa în timpul Revoluției din Decembrie 1989 au fost comemoraţi, joi, la Cugir. Ceremonialul a avut loc în fața Troiței edicată eroilor cugireni, în apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae” din oraș.

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al României, urmat de o slujbă religioasă oficiată de un sobor de trei preoți de la bisericile din oraș. În cadrul slujbei au fost pomeniți eroii români căzuți pe câmpurile de luptă în timpul celor două războaie mondiale, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Au urmat apoi depuneri de coroane din partea instituțiilor publice, între care Primăria și Consiliul Local Cugir, urmate de către reprezentanții formațiuniilor politice şi ai Asociației “21 Decembrie 1989″.

Au transmis mesaje președintele Asociației Veteranilor de Război Cugir, Aurel Pamfil, viceprimarul orașului, Horia Rotche și preotul Ioan Popescu, parohul bisericii „Sf. Ierarh Nicolae”, la eveniment fiind prezente mai multe oficialităţi locale, printre care şi primarul Adrian Teban.

„Noi, creștinii, avem o credință și o căpetenie, pe Iisus Hristos. Creștinii au avut la dispoziție 40 de zile de frământare ca ei să își poată da seama cu adevărat dacă sunt creștini cu adevărat și ce însemneană creștinismul. Sărbătoarea Înălțării Domnului la cer înseamnă totodată și înălțarea neamului românesc către cer. Credința și țara sunt două lucruri asemănătoare”, a spus preotul Ioan Popescu.

Au urmat momente artistice susținute de către grupurile de elevi „Anotimpuri” și „Mlădițe cugirene”, de la Școala Gimnazială Nr. 3 şi Școala Gimnazială „Iosif Pervain”, precum şi Grupul de Canto al Casei de Cultură Cugir.

Un număr de 25 de veterani de război mai sunt în viață în zona administrativă a orașului Cugir, din care 17 la Vinerea şi Cugir, doi în comuna Șibot, doi la Blandiana şi patru în comuna Săliștea.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=152758Publicat de pe 29 Mai 2014. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...