|

FOTO: Campanie de informare preventivă derulată la Cugir. „În siguranţă, alături de jandarmi”

La Cugir s-a lansat, miercuri, un proiect informativ-preventiv al Jandarmeriei Alba, numit „În siguranţă, alături de jandarmi”. Oamenii legii s-au întâlnit cu elevii de liceu din oraş pentru a-i instrui în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept. DUpă evenimentul de miercuri de la Colegiul „David Prodan”, acţiunea continuă joi, cu o întâlnire similară la Colegiul „I.D. Lăzărescu”.

Primele două acţiuni informativ preventive s-au adresat elevilor, personalului didactic şi auxiliar de la două colegii din localitate, respectiv Colegiul Naţional “David Prodan” şi Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu” . Participanţii la întâlnirile cu jandarmii au fost instruiţi în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept. S-a avut în vedere faptul că, în general, faptele antisociale cel mai întâlnite în şcoală sunt agresiunile exprimate prin injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări şi, pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, care pot culmina cu agresiuni fizice cu consecinţe dintre cele mai grave. S-a pus accent asupra  infracţiunilor contra persoanei – loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, lovituri cauzatoare de moarte sau chiar omoruri –  şi asupra infracţiunilor contra patrimoniului – furturile, tâlhăriile, însuşirea bunului găsit, distrugerea sau tăinuirea, deoarece acestea pot apărea în mediul şcolar şi pot avea diferite cauze, printre care şi necunoaşterea sancţiunilor legale opozabile. Nu în ultimul rând, au fost luate în discuţie infracţiunile cu tentă sexuală – hărţuirea, corupţia sexuală, actul sexual cu un minor sau violul – deoarece incidenţa acestora în rândul elevilor ar putea să crească, având în vedere fragilitatea psihică a adolescenţilor, grefată pe actualul context socio-economic şi pe tendinţa generală de prezentare a realităţii ca pe un fapt banal, indiferent de gravitatea faptelor expuse si mai ales fără de a accentua consecinţele acestor violenţe asupra celor ce le-au provocat.

Noutatea acestui proiect constă în faptul că, pe lângă scopul de prevenire a faptelor antisociale şi a violenţelor în mediul şcolar, el se axează şi pe prezentarea rolului, importanţei şi locului Jandarmeriei Române în cadrul forţelor de ordine publică. Astfel, pe timpul acţiunilor organizate în cadrul campaniei, elevii au avut ocazia să cunoască îndeaproape această instituţie specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care are ca misiune prioritară asigurarea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice şi care, an de an, devine tot mai profesionistă, tot mai credibilă în demersul său de apărare a statului de drept. Cunoaşterea misiunilor legale ale jandarmeriei, cunoaşterea modului în care această instituţie contribuie atât la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare cât şi la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor apreciem că va spori încrederea adolescenţilor în jandarmi şi va duce la o mai mare apropiere a tinerei generaţii faţă de aceştia.

Proiectul s-a desfăşurat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Alba, Primăriei Oraşului Cugir şi Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba.

UPDATE:

Elevii Colegiului național “David Prodan” au fost foarte receptivi la prezentarea făcută de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț. Acesta i-a „testat” după ce după ce au vizionat un film despre rolul Jandarmeriei Române. Tinerii care au fost cei mai atenți și au reușit să răspundă la întrebări au fost recompensați cu bilete gratuite la film, teatru sau concert de muzică ușoară, spectacole organizate de la Casa de Cultură Cugir.

Elevii au fost instruiţi în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept.  La finalul prezentării, un tânăr a fost îmbrăcat cu echipamentul unui jandarm care intervine la diverse conflicte. Pentru elevi, această parte a fost cea mai amuzantă și au imortalizat momentul cu telefoanele.

Tinerii nu au plecat până nu au adresat și ei întrebări despre mijloacele de apărare pe care le pot folosi în cazul unui atac.

Foto: Sorin GIURCA, Ionela MARA


URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149670Publicat de pe 8 Mai 2013. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

3 comentarii pentru “FOTO: Campanie de informare preventivă derulată la Cugir. „În siguranţă, alături de jandarmi””

  1. […] acţiunea informativ-preventivă iniţiată miercuri, de jandarmi, la Colegiul “David Prodan”, joi a fost rândul elevilor de la Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu” să se întâlnească cu […]

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...