|

FOTO: A fost sfințit locul viitoarei cruci de marmură, pe dealul Țara Vânturilor din Cugir

Pe 7 aprilie, în cea de-a treia duminică a Postului Mare – Duminica Sfintei Cruci, a fost așezată piatra de temelie și a fost sfințit locul viitoarei cruci de pe dealul numit „Ţara Vânturilor” din zona Cugir. Până la ridicarea noii construcții, a fost așezată o cruce de lemn cu înălţimea de 2,5 metri.

Monumentul va fi ridicat la altitudinea de 386 metri, pe dealul ce domină orașul, în partea dreaptă. La depunerea pietrei de temelie pentru viitoarea cruce au participat peste 150 de credincioși din orașul Cugir.

Slujba de sfințire a locului viitoarei cruci a fost oficiată de către preotul paroh Mircea Giurgea și preotul paroh Ioan Cândea, care, împreună cu credincioșii, s-au deplasat pe jos pe traseul Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” – Bulevardul Alexandru Sahia – strada Rozelor – Țara Vânturilor.

Patru bărbați au transportat pe umeri crucea de lemn care a fost amplasată provizoriu, pentru a marca locul viitorul monument. Pe traseu, alaiul a făcut 12 opriri, pentru a fi citite cele 12 evanghelii, ultima dintre ele fiind tocmai în zona în care va fi amplastă viitoarea cruce.

Această procesiune și implicit opririle făcute simbolizează Drumul Crucii pe care, în Vinerea Patimilor, Mântuitorul Iisus Hristos l-a urmat începând cu Judecarea sa în pretoriu și încheindu-se pe dealul Golgotei, unde a și fost răstignit.

La sosirea pe dealul numit Țara Vânturilor, crucea a fost așezată în postament, după care preoții au ţinut slujba de sfințire a locului și a crucii provizorii.

Inițiativa ridicării crucii aparține lui Mircea Țâr (36 ani), localnic din Cugir, care susţine că a avut o viziune acum 12 ani: „Aflându-mă în biserică, în timpul rugăciunii de seară, la un moment dat, ridicându-mi ochii şi privind spre altar, am văzut la intrarea în altar în partea dreaptă, deasupra sfintei icoane a Mântuitorului, o lumină puternică, curată, de un alb imaculat. Nu am mai văzut niciodată o asemenea lumină. O minune dumnezeiască. Mi s-a adresat vorbindu-mi şi arătându-mi în imagine ca în locul numit Ţara Vântului, pe culmea dealului din partea dreaptă la intrarea în oraşul Cugir, să ridic o cruce înaltă de 12 metri, aşezată pe un soclu. Crucea era din beton placată cu marmură albă, iar pe cruce se afla trupul Mântuitorului, sculptat tot din marmură albă”.

În anul 2003, acesta a solicitat Composeratului Grăniceresc permisiunea de a amplasa această cruce pe dealul numit Țara Vânturilor şi a primit aprobarea în 12 martie 2003. Anul trecut, a fost eliberată şi autorizaţia de construire de către primărie.

Viitoarea cruce va fi construită din marmură, având înălțimea de 12 metri, pentru a fi vizibilă de la mare distanță. În jurul acesteia va fi amenajat un mic parc cu bănci şi pavat cu piatră.

Crucea va fi luminată în timpul nopții cu două proiectoare electrice, iar în vârful acesteia va fi montată o lumină de avertizare pentru traficul aerian.

Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 40.000 de euro.

Monumentul va fi ridicat din donațiile credincioșilor și a viitorilor sponsori.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149119Publicat de pe 8 Apr 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

3 comentarii pentru “FOTO: A fost sfințit locul viitoarei cruci de marmură, pe dealul Țara Vânturilor din Cugir”

  1. ma intreb cate alte lucruri cu adevarat folositoare pentru cugireni se puteau face cu aproximativ 40.000 de euro.

  2. crucea ne mai lipsea ca in rest avem de toate in orasul asta!

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...