|

FOTO: 130 de „pășteni” de la Cugir au pregătit „paștile” din vin și pâine. Obiceiul păstrat în Miercurea Mare

pastenii cugirObiceiul „Păștenilor” apărut acum mai bine de 60 de ani în localitatea Vinerea, preluat apoi de locuittorii din Cugir este unul din cele mai cunoscute tradiții din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paști.

Ca în fiecare an, în Miercurea Mare localnicii care au împlinit în acel an vârsta de 60 de ani așa numiții „pășteni” se îmbracă în straie populare şi străbat stăzile orașului în coloană, până la Biserica “Sfânta Treime”, pentru a fi admirați de cei dragi, cunoscuți sau simpli cetățeni strânși pe trotuare pe unde șerpuiește coloana de „pășteni”.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

La evenimentul din acest an au participat 130 de pășteni. Dintre oficialităţi locale, alături de primarul din Cugir, Adrian Teban, s-a aflat şi subprefectul județului Alba Cornel Murg, preşedintele CJ Alba Ion Dumitrel,vicepreședintele CJ Alba Florin Roman, administratorul județului Alba Sorin Bumb și senatorul PNL Alba Alexandru Pereș.

Ceremonia propriu-zisă a “păştenilor” a început cu oficierea unei slujbe religioase la casa parohială a preotului paroh Dumitrean Pintea, oficiată de către acesta și de către preotul paroh Adrian Aldea. Ulterior, alaiul a plecat în procesiune spre Biserica “Sfânta Treime”, unde se aflau cele necesare pentru Sfintele Paşti (vinul şi pâinea) care au fost cumpărate de pășteni.

În timpul procesiunii, deplasarea s-a făcut în coloană, pe un traseu bine stabilit de către Comitetul de Organizare al „Păștenilor”. Primul păștean a purtat tricolorul, urmat de soborul de preoţi şi oficialităţile locale alături de cele județene, în dreapta, iar în stânga acestora păștenii care au purtat praporii.

Alaiul a fost urmat de către bărbații care duceau în perechi formate de către doi „pășteni” ciuberele împodobite în care se pun Paștele în noaptea de Înviere,urmați îndeaproape de către femei în perechi formate de câte două „păștene” care purtau gălețile împodobite.

Ceremonia „păștenilor” a continuat cu „slujba denilor”, urmată de prăznuirea Cinei cea de Taină, la care au participat doar „păştenii”, împodobirea Sfântului Mormânt şi slujba de Prohod, a Domnului Iisus Hristos care va avea loc în Vinerea Mare.

Sărbătoarea este încheiată cu slujba de Înviere la care vor participa toți „păștenii” îmbrăcați în straie populare alături de enoriași.

Obiceiul “păştenilor” se organizează, într-o procesiune similară, în Joia Mare și în comuna Vinerea, de unde și provine obiceiul. Bazele tradiţiei au fost puse de preotul Ioan Sabău din Vinerea încă din anul 1948, când s-a decis ca de pregătirea Sfintelor Paşti să se ocupe persoanele care împlinesc vârsta de 60 de ani. Tot atunci s-a stabilit şi numele pe care-l vor purta, „păşteni”.

Sorin GIURCĂ

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=154347Publicat de pe 8 Apr 2015. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...