|

Evenimente de sărbătoare la Vinerea. „Păştenii”, în Joia Mare şi spectacol popular, în a doua zi de Paşti

pasteni vinerea 2013«Păştenii» este un obicei ce se petrece în Joia Mare la Vinerea şi a cărui pregătire începe mult înainte de Săptămâna Mare când are loc o întâlnire a celor care împlinesc 60 de ani în anul respectiv. În 2014, la Vinerea participă la eveniment 43 de păşteni.

La Vinerea, în cadrul acestei adunări se stabileşte o familie, de regulă mai înstărită, care va juca în Săptămâna Mare rolul de gazdă. Cel mai gospodar din leatul de anul acesta a fost desemnat Ioan Turlea (str. Vadului), care va aduce în gospodăria proprie pâinea, vinul şi vasele noi de brad în care se vor pregăti paştile

Fiecare bărbat de 60 de ani cumpără câte un ciubăr pe care îşi scrie numele, iar femeile ţes la război sau, în zilele noastre, cumpără câte o pereche de desagi absolut noi, care sunt duse la gazda acasă pentru a fi sfinţite.

În Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinţi şi pentru a face sfeştanie în gospodăria proaspăt zugrăvită. Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineaţă păştenii se adună la biserică, iar în frunte cu preotul pleacă la casa păşteanului gazda, unde se face o slujbă religioasă, se împart lumânările frumos împodobite cu verdeaţă, iar după slujbă, pâinea se pune în desagi iar vinul într-un butoi nou pentru a fi dus la biserică. Este momentul în care paştile sunt duse la lăcaşul de cult de către alaiul format din prapori, preoţi, oficialităţi şi păştenii îmbrăcaţi în costume populare, în fata bărbaţii cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeaţă, urmaţi de ceilalţi participanţi, fie săteni, fie invitaţi ai lor.

La biserică se continuă slujba la finalul căreia fiecare persoană serveşte un pahar de vin şi o felie de cozonac, aşa precum “feliile de viaţa”, le-au adus urcuşuri şi coborâşuri.

Luni: Spectacolul „Tradiţii pascale vinerene”

În data de 21 aprilie, începând cu ora 17.00, la Căminul Cultural din Vinerea, are loc spectacolul folcloric „Tradiţii pascale vinerene”, organizat de către Consiliul Local, Primăria, Casa de Cultură din Cugir şi Căminul Cultural din Vinerea.

Manifestarea va evidenţia tradiţia locală, prin jocurile şi cântecele populare specifice zonei. Programul va fi deschis de tinerele talente le Şcolii cu cls. I-VIII, „Ioan Mihu” Vinerea şi ale Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Cugir care compun grupul vocal “Mlădiţe cugirene”, coordonat de prof. Ionela Popa Dărab. Ei vor fi urmaţi de urmaţi de Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea, Taraful Casei de Cultură Cugir, de soliştii Ionela Popa Dărab, Daniel Olaru, Ancuţa Matei, Felicia Necsi, Flavius Cristea şi Taraful din Soporul de Câmpie.

Spectacolul “Tradiţii pascale vinerene” se bucură în fiecare an de prezenţa numeroasă a localnicilor şi a oficialităţilor locale.

 

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=152293Publicat de pe 16 Apr 2014. Publicat in ACTUALITATE, BREAKING NEWS, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “Evenimente de sărbătoare la Vinerea. „Păştenii”, în Joia Mare şi spectacol popular, în a doua zi de Paşti”

  1. […] Citeşte şi Evenimente de sărbătoare la Vinerea. “Păştenii”, în Joia Mare şi spectacol popular, în a … […]

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...