|

Discuţii cu autorităţile locale din Cugir despre posibilitatea înfiinţării claselor de şcoală profesională după modelul german

Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației, a fost prezent, miercuri, la Cugir. Însoţit de primarul Adrian Teban, acesta a purtat discuţii cu reprezentanţii administraţiei locale privind înfiinţarea claselor profesionale „duale” după modelul Şcolii Germane „Kronstadt”.

Oficialul MEC a vizitat Colegiul Tehnnic „I.D. Lăzărescu” şi s-a întâlnit cu primarul Adrian Teban și viceprimarul Horea Rotche, dar şi cu directorul unității de învățământ, Alexandru Micaciu. Subiectul discuţiilor a fost înființarea unor clase profesionale „duale”, după modelul Școlii Germane Profesionale „Kronstadt”. Dacă vor fi cereri și doritori, clasele profesionale vor fi înființate din anul școlar 2013 – 2014.

La Brașov există din luna septembrie 2012 o astfel de școală, un proiect care s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Brașov și reprezentanții Grupului Economic German din Brașov, aceasta urmând să se extindă în anul acesta și în Brașov și Făgăraș.

Şcoala Profesională Germană „Kronstadt” este prima de acest fel care adoptă în România modelul învăţământului cu dublă specializare.

Înfiinţată cu susţinerea activă a 12 companii de renume mondial prezente în zona Braşovului, şcoala profesională oferă elevilor posibilitatea de a se forma profesional în strânsă colaborare cu şi sub tutela agenţilor economici. Tinerii învaţă, în condiţiile cele mai moderne şi performante, meserii tehnice căutate pe piaţa muncii. Diplomele absolvenților sunt recunoscute atât pe piața muncii din România, cât și din Germania.

După doi ani de pregătire cu accent sporit pe practică, elevii vor ieşi de pe băncile şcolii cu competenţele necesare de a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare pentru agenţii economici implicaţi în proiect. Acest model de şcoală profesională duală este unul care combină partea teoretică, din şcoală şi laboratoare, cu partea practică, aplicată în firmele partenere programului, ponderea fiind de ca 25-40% teorie în şcoală şi 60-75% practică asistată în compania angajatoare.

În România sunt înscriși la cursurile Școlii Germane Kronstadt un număr de  120 de elevi care învaţă meseriile de programator de maşini cu control numeric (CNC) şi tehnician în mecatronică.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149800Publicat de pe 9 Mai 2013. Publicat in ACTUALITATE, BREAKING NEWS, ECONOMIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...