|

De ASTĂZI: Caravana „Zilele Filmului Românesc”, la Casa de Cultură Cugir. PROGRAMUL

DSC06344Cinci dintre cele mai noi sau premiate titluri românești de filme vor putea fi vizionate în sala mare de spectacole din cadrul Casei de Cultură a orașului Cugir , în perioada 25 – 27 aprilie , în cadrul celei de –a VIII –a ediții a Caravanei „Zilele Filmului Românesc”.

Programul include drama regizată de Cristi Puiu –”Sieranevada” , producție care i-a adus regizorului premiile Gopo la categoria cel mai bun film și cel mai bun scenariu, comediile „Două lozuri „- cu Dorin Boguță, Bucur și Alexandru Papadopol în rolurile principale , „Afacerea Est” – în regia lui Igor Cobileanski  recompensat cu premiile pentru la categoria Cel mai bun scenariu și Cel mai bun actor (Ion Sapdaru și Constantin Pușcașu la Festivalul Talinn Black Nights (Estonia 2016).

Pe lângă cele trei proiecții, mai pot fi urmărite două comedii românești: ” 6 ,9 pe scara Richter”, cel mai recent film semnat de Nae Caranfil în distribuție fiind Maria Obretin, Teodor Corban și Laurențiu Bănescu și „La drum cu tata” – filmul de debut al regizoarei de origine română stabilită în Germania, Anca Miruna Lăzărescu, film turnat anul trecut în România, Ungaria și Germania.

DSC06347Biletele costă 5 lei /persoană și pot fi achiziționate de la casa de bilete din incinta Casei de Cultură Cugir.

Manifestarea îşi propune să promoveze producţia autohtonă de film şi să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment. De altfel, proiecţiile vor avea loc în localităţi rămase fără săli de cinema sau în oraşe în care filmele româneşti nu sunt suficient promovate.

Ediția din acest an marchează 10 ani de la caravana „432”, care a adus filmul premiat cu Palme d’Or în 15 oraşe din ţară, în 2007, și continuă să promoveze producţia autohtonă de film şi să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment.

Evenimentul este organizat de către casa de distribuție Voodoo Films în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei Românești.

Programul proiecțiilor:
Marți, 25 aprilie
17:00 – „Două lozuri”

19:00 – ” 6 ,9 pe scara Richter”

Miercuri, 26 aprilie
17:00 – „Afacerea Est”

19.00 – ” La drum cu tata”
Joi, 26 aprilie
Ora 17.00 – „Sieranevada”.

Sinopsis filme:
Două lozuri” (2016) – Dinel, Sile și Pompiliu, trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie, câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze.

6,9 pe scara Richter” (2016) – Un tânăr actor de teatru navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia, evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”…

Afacerea Est” (2016) – filmul spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu) și Petro (Ion Sapdaru). Cei doi  se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile. Ei decid să devină parteneri de afaceri, însă, deși planurile li se dau peste cap, cei doi nu-și pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

Sieranevada” (2016) – acțiunea filmului are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

La drum cu tata” ( 2016) – Filmul este un road movie a cărui acţiune începe în 1968 la Arad. Mihai (Alex Mărgineanu) şi Emil (Răzvan Enciu) sunt doi fraţi de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si, cu inima uşor îndoită, informator al securităţii. Pare să se fi împăcat cu viaţa sa din România ceauşistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situaţii din care numai prudenţa fratelui său mai mare îl mai poate salva. Cei doi, împreună cu tatăl lor (Ovidiu Schumacher), pleacă spre Dresda – cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operaţia care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul.

Pe drum întâlnesc  tancurile sovietice care se îndreptau spre Cehoslovacia şi sunt forţaţi să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu graniţa germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriaţi este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=158445Publicat de pe 25 Apr 2017. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...