|

Cum va funcționa Curtea de obor Cugir în 2013: Vezi regulile, calendarul și taxele de pășunat

În ședința ordinară a Consiliului Local Cugir de vineri va fi supus dezbaterii proiectul de hotărâre privind regulamentul de desfăşurare a activităţii Curții de obor Cugir. Curtea de obor care va funcționa în componența Târgului de Animale Cugir va avea mai multe atribuții pentru desfășurarea pășunatului în condiții optime. Totodată se vor stabili și taxele pentru anul 2013.

Taxele de pășunat

În ședința de CL vor fi stabilite și taxele privind pășunatul și taxa de obor pentru sezonul 2013, care începe din data de 1 mai pentru ovine și cabaline și 10 aprilie pentru ovine și caprine în zona de șes. În zona de munte, sezonul de pășunat începe în data de 25 mai pentru pășunile Preluca, Sasu, Faţa Fântânii şi Răchita și 10 iunie pentru celelalte pajiști. Ieşirea la păşunat va avea loc numai după achitarea taxelor de păşunat şi prestarea contribuţiei în zile muncă.

Astfel, în funcţie de tipul şi vârsta aimalului, taxele de păşunat – exprimate în lei per cap de animal – sunt:

– 80 lei pentru bovine adulte

– 15 lei pentru ovine adulte

– 10 lei pentru caprine adulte

– 30 lei pentru bovine tineret

– 5 lei pentru ovine și caprine tineret

– 80 lei pentru cabaline adulte și asini

– 30 lei pentru cabaline tineret și asini și 15 lei pentru porcine.

În ceea ce priveşte taxa de gloabă pentru turme constituite, aceasta se exprimă în lei per cireadă (turmă) per zi, valorile fiind următoarele: 300 lei pentru cirezi de bovine, 160 lei pentru turme de ovine până la 150 de capete, 220 lei pentru turme de ovine până la 200 de capete, 270 de lei pentru turme de ovine până 200 de capete.

Taxa de gloabă pentru animale individuale: 150 lei bovine adulte, 30 lei pentru ovine și caprine adulte, 60 lei pentru bovine tineret, 10 lei pentru ovine și caprine tineret, 150 lei pentru cabaline adulte și asini, 60 lei pentru cabaline tineret și asini, 30 lei pentru porcine.

Taxa de obor, exprimată în lei per cap de animal pe zi: 150 lei pentru bovine şi cabaline adulte, 60 lei pentru tineret bovin şi cabalin, 30 lei pentru ovine și caprine.

De asemenea, deţinătorii de animale sunt obligaţi să presteze un număr de zile de muncă, în funcţie de specia de animale, pentru întreţinerea păşunilor, astfel: bovine şi cabaline două zile pe cap de animal, ovine şi caprine 0,4 zile/cap de animal. În cazul neefectuării zilelor de muncă, se va achita contravaloarea unei zile de muncă în valoare de 40 lei.

Iată câteva dintre reguli:

– asigurarea unui păşunat raţional, conform repartiţiilor pe localităţi şi/sau deţinători de animale, dispuse de administratorul pajiştilor;

– stabilirea datei ieşirii la păşunat pe specii de animale şi tipuri de păşuni, la data coborârii la păşunile de şes şi a perioadei de interzicere a folosirii pajiştilor;

– stabilirea taxelor anuale de păşunat şi a taxei de gloabă (amendă plătită pentru paguba făcută de un animal intrat în semănături străine sau în parcurile şi/sau spaţiile verzi aparţinănd domeniul public al oraşului Cugir) şi a numărului zilelor muncă-contributivă stabilită în funcţie de specia şi numărul de animale deţinute de pe anul în curs, aprobate de Consiliul Local Cugir

– urmărirea încasării taxelor de păşunat, stabilite anual de către administratorul pajiştilor şi aprobate de către Consiliul Local al Oraşului Cugir

– urmărirea efectuării de către crescătorii de animale din asociaţie a zilelor muncă-contributivă stabilită în funcţie de specia şi numărul de animale deţinute;

– supravegherea îndeplinirii hotărârilor luate de către administratorul pajiştilor şi a respecării tuturor hotărârilor adoptate de către Consiliul Local Cugir privitoare la administrarea pajiştilor, constatarea contravanţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de „Agentul constatator”, constituit de persoane împuternicite din cadrul Comitetului de pază şi un reprezentant al Poliţiei Locale solicitat la faţa locului de către Consiliul director al Comisiei, în conformitate cu Articolul 43 din Legea nr.72/2002, Legea zootehniei.

Regulamentul mai stipulează taxe pentru crescătorii de animale care nu vor respecta repartizarea pajiștilor, data ieşirii la păşunat, plata taxelor de păşunat sau efectuarea zilelor muncă-contributivă stabilită, precum şi lăsarea în libertate a animalelor, păşunarea acestora în semănături străine sau în parcurile şi/sau spaţiile verzi aparţinănd domeniul public al oraşului Cugir. Animalele care vor fi prinse pășunând în alte spații de cât cele ale proprietarului sau parcuri adminstrate de către fondul local acestea vor fi închise în cadrul Curții de Obor din Târgul de Animale Cugir iar proprietarii vor plăti o taxă de gloabă-plată exprimată în lei și care are caracter de sancțiune. Pe lângă taxa de sancțiune-gloabă, proprietarii vor fi obligați să plătească și daunele pe care animalele lor le-au provocat pe terenul unde au fost prinse.

Fermierii vor fi anunțați în scris de faptul că animalele pe care le dețin sunt înscrise în Curtea de Obor, iar aceștia trebuie să se prezinte în termen de 24 de ore de la primirea înstiințării. Tot acolo, fermierii ale căror animale au fost prinse vor plăti taxa de golabă, taxa privind daunele provocate de animale și a cheltuielilor pentru adăpostirea animalului în cadrul Curții de Obor.

Reprezetanții Curții de Obor Cugir sunt obligați să ofere pe durata cazării animalului în cadrul curții de obor hrană și pază aferentă acesteia.

Cheltuiala efectuată cu întreținerea animalelor va fi calculată separat, proprietarului prezentându-i-se o situație cu lucrările efectuate de către reprezentanții Curții de Obor, fiind obligat să plătească costul lucrărilor de întreținere și a adăpostire a animalului.

Dacă proprietarul nu se va prezenta în termen de 2 zile de la înstiințarea primită în scris, animalele nerevendicate și neridicate din cadrul Curții Obor Cugir vor fi valorificate în prevederile legii. Din banii proveniți de pe urma valorificării animalului, se vor reține taxele pe care proprietarul animalului le va avea de plătit spre Curtea de Obor Cugir, iar restul de bani vor fi restituiți proprietarului animalului.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149377Publicat de pe 24 Apr 2013. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...