|

Cugirul are un nou Târg de animale, după opt ani. Funcţionează sub forma unui complex cu toate dotările necesare

La Cugir s-a deschis oficial, duminică dimineaţa, noul Târg de animale, continuând o tradiţie de a fost întreruptă acum opt ani. Este organizat sub forma unui complex cu spaţii amenajate pentru comercializarea cerealelor şi animalelor şi este localizat la intrarea în oraş, în zona serelor.

Târgul de animale va fi deschis în fiecare duminică.

Primarul Cugirului, Adrian Teban împreună cu preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale (ACA), Ioan Mircea Burlan au făcut, anterior inaugurării, o ultimă verificare la Târgul de Animale. Cei doi s-au asigurat că au fost realizate ultimele retuşuri şi că atât comercianţii, cât şi cumpărătorii vor avea asigurate cele mai bune condiţii pentru activitatea comercială ce se va desfăşura. „Ne bucurăm că începând de duminică, crescătorii de animale din Cugir îşi vor putea comercializa bovinele, ovinele, porcinele în propria localitate şi avem convingerea că acest lucru reprezintă premisa dezvoltării viitoare a fermelor mici şi mijlocii”, a declarat primarul Adrian Teban.

Târgul de animale vii a fost construit de către Asociaţia Crescătorilor de Animale pe un teren de pe strada Serelor, de la intrare în oraş, unde, cu ani în urmă, se aflau serele fabricii. Târgul este doar o parte a unei investiţii mult mai ample pe care asociaţia a iniţiat-o, iar primăria a sprijinit-o şi care mai cuprinde: abator de capacitate mică, sediul asociaţiei, garaj de utilaje agricole, atelier de reparaţii a acestor utilaje. „Fermierii vor avea acces la toate serviciile de care au nevoie”, a apreciat Ioan Mircea Burlan, preşedintele ACA, care este convins că investiţia rezolvă majoritatea problemelor de care se loveau până acum crescătorii de animale. „Cred că târgul de animale pe care-l inaugurăm duminică şi abatorul care va fi finalizat ulterior, precum şi celelalte servicii pe care le vom oferi în viitor, reprezintă o necesitate pentru crescătorii de animale din Cugir şi localităţile apropiate. În prezent, aceştia nu-şi permit să meargă la abatoare mari pentru a-şi sacrifica animalele, iar multe dintre astfel de centre îi primesc cu greutate. Chiar şi comercializarea animalelor vii este destul de anevoioasă, crescătorii trebuind să se deplaseze pe la diferite târguri din judeţ şi din ţară. Sunt aspecte care în cele din urmă descurajează fermele mici de subzistenţă”, a mai spus Burlan.

Investiţia a fost posibilă după ce Primăria a propus asociaţiei să preia păşunile oraşului în administrare. Efectuând în regie proprie majoritatea lucrărilor de întreţinere, ACA a reuşit să facă economii considerabile care au fost folosite pentru diferite investiţii, printre care şi târgul de animale. La rândul său, primarul Adrian Teban a apreciat că „investiţia realizată este rezultatul unei bune gospodăriri şi a unui implicări permanente a preşedintelui şi a membrilor asociaţiei. Îi asigur pe crescătorii de animale din Cugir că vor avea în continuare suportul administraţiei locale”. Sprijinul primăriei s-a concretizat şi prin asfaltarea drumului până la târg, fiind posibilă intrarea cu orice fel de mijloc de transport.

Accesul în târg va fi gratuit pentru cei 200 de membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi contra cost pentru ceilalţi comercianţi.

Târgul vechi de animale din orașul Cugir, care era situat în apropierea gării, a fost închis în 2004. Explicația a fost atunci că Direcția Sanitar- Veterinară Alba nu poate elibera autorizația de funcționare pentru locaţia respectivă, pentru că era în apropierea unui cartier de locuințe.

Sorin GIURCA

Ionela MARA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=146463Publicat de pe 22 Noi 2012. Publicat in ECONOMIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...