|

„Cugirul, la graniţa dintre două imperii”: Proiect din fonduri europene pentru crearea unui spaţiu muzeal interactiv

casa de culturaReprezentanţii Casei de Cultură Cugir propun un proiect prin care să fie promovat turismul local şi judeţean. Este vorba despre amenajarea unui spaţiu muzeal interactiv, cu uniforme, arme şi elemente definitorii pentru o perioadă de aproape 100 de ani din trecutul oraşului şi înfiinţarea unui corp grăcineresc.

„Cugirul, la graniţa dintre două imperii” presupune, printre altele, încheierea unui acord de parteneriat între Oraşul Cugir, prin Casa de Cultură, cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Composesoratul Grăniceresc Cugir. Proiectul se bazează pe o documentaţie istorică amplă referitoare la Regimentul I Orlat, Compania a IV-a de Grăniceri Cugir şi îşi propune să valorifice bogăţia patrimoniului istoric local.

Pe lângă înfiinţarea unui corp grăniceresc, care prin prezenţa sa să reprezinte o evocare a unei pagini din istoria localităţii, se intenţionează crearea unui spaţiu muzeal interactiv în care să se regăsească, alături de documentaţia specifică, uniforme, arme şi elemente definitorii pentru o perioadă de aproape 100 de ani din trecutul Cugirului.

“Oraşul Cugir nu beneficiază de o recunoaştere istorică şi turistică pe măsura uriaşului potenţial pe care îl are. Până în prezent nu sunt declarate decât două monumente istorice şi mulţi concetăţeni nu cunosc detalii legate de trecutul localităţii noastre”, se arată în documentaţia proiectului.

Scopul acestuia este de a dezvolta turismul cultural prin promovarea oraşului Cugir, la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional.

Prin acest proiect, se solicită un grant de 85.000 euro, o finanţare de 100% din fonduri nerambursabile. Activităţile proiectului se vor desfăşura în perioada 2014 – aprilie 2016 şi proiectul va trebui continuat pe o perioada de cel puţin cinci ani după încheierea finanţării.

Se solicită aprobarea suportării de către Oraşul Cugir a cheltuielilor neeligibile ale proiectului, precum şi a oricăror costuri suplimentare care vor surveni în perioada implementării proiectului şi asigurarea sumelor necesare pentru acoperirea contribuţiei din fondurile structurale în cadrul proiectului, sume care vor fi cheltuite în avans de către Oraşul Cugir, până la rambursarea cheltuielilor de către Autoritatea de Management. Proiectul intră în atenţia consilierilor locali în şedinţa CL de vineri.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=152462Publicat de pe 24 Apr 2014. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...