|

Conducerea spitalului din Cugir, despre strategia de reorganizare a activităţii în 2014

spital cugirMinisterul Sănătăţii pregăteşte planul naţional privind eficientizarea şi reorganizarea sistemului sanitar, iar în aceste condiţii conducerea unităţii medicale din Cugir a analizat situaţia spitalului, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere economic. Ca urmare a acestei evaluări, a fost elaborată o strategie de reorganizare pentru anul 2014, în baza indicatorilor de performanţă medicală, cât şi a veniturilor şi cheltuielilor aferente secţiilor şi compartimentelor. Soluţiile de eficientizare au fost propuse de către comitetul director şi apoi avizate de Consiliul de administraţie al spitalului.

Potrivit managerului Spitalului Orasenesc Cugir, Silviu Samoilescu, viziunea managerială are în vedere în primul rând asigurarea serviciilor medicale, menţinerea paturilor şi rentabilizarea economică a unităţii medicale.

„Alături de membrii comitetului director şi ai consiliului de administraţie, am realizat o analiză a cheltuielilor totale, punând accent pe costul mediu/pacient, costul mediu/zi spitalizare şi pe numărul de pacienţi externaţi în conformitate cu contractul pe care-l avem cu CAS Alba. S-a constatat că la nivelul spitalului există compartimente care nu au îndeplinit contractul de externări lunare a pacienţilor, astfel încât nu se justifică menţinerea unor paturi. Pe de altă parte, există secţii şi compartimente care au o adresabilitate foarte mare a pacienţilor şi unde se impune mărirea numărului de paturi pentru internările respective. În urma acestei analize, ţinând cont şi de patologia existentă şi de cazurile de specialitate internate, s-a propus, ca prim pas, reconfigurarea paturilor din spital.  În condiţiile în care avem un total de 150 de paturi aprobate de către minister, am considerat firesc şi benefic să le relocăm pe cele neutilizate, către sectiile supraaglomerate”, a precizat Silviu Samoilescu.

Compartimentul cu număr mai redus de externari lunare este cel de infectioase, de unde se doreste transferarea unui numar de 15 paturi, catre doua din cele mai solicitate specialitati. Este vorba de chirurgie interna, care ar urma sa primeasca 10 paturi, ceea ce ar oferi posibilitatea transformarii in sectie de chirurgie. In momentul de fata compartimentul este deservit de doi medici chirurgi si beneficiaza de o dotare moderna, prin achizitionarea de curand a unui turn laparoscop. O alta specializare care ar urma sa primeasca 5 paturi este sectia interne care in prezent, prin venirea unui nou medic, este deservita de patru cadre medicale.

Managerul spitalului, Silviu Samoilescu a explicat ca „In cazul in care nu vom lua nici o masura de reorganizare, desi acestea ne-au fost solicitate de la nivel national, riscam sa ramanem si fara numarul actual de paturi . Trebuie sa se inteleaga foarte clar ca suntem in stadiul de a evalua la rece situatia spitalulul si de a gasi solutii concrete si imediate. In caz contrar, ele ne vor fi impuse de la centru, fara a avea garantia ca va fi luata in considerare situatia particulara a unitatii noastre medicale”.

Acesta a precizat ca, prin relocare, personalul secţiei de infectioase nu va fi afectat de disponibilizari.

Medicul isi va desfasura activitatea de specialitate in ambulatoriul spitalului unde cazurile cu patologie de infectioase vor fi internate ca spitalizare de zi. Pentru eficientizarea activitatii medicale, conducerea spitalului a solicitat un numar suplimentar de 5 paturi pentru internarea de zi. Avand in vedere lista cu cele 300 de diagnostice care, conform ministerului sanatatii, nu vor mai fi decontate de CAS in regim de internare continua, ci doar ca internare de zi, in perioada urmatoare se vor reconfigura si alte compartimente ale spitalului. Medicii care deservesc aceste compartimente urmeaza sa aiba o activitate mult mai mare in ambulatoriu de specialitate.

„E important de spus ca dupa 1 martie 2014 Ministerul Sanatatii va implementa un plan de restructurare in sistemul sanitar, astfel incat problemele pe care nu le vom rezolva la nivel local vor fi gestionate de la nivel national. Consideran ca suntem in masura sa apreciem cel mai bine necesitatile si solutile care se impun la nivelul unitatii noastre, astfel ca strategia pe care am conturat-o este benefica spitalului, pacientilor si personalului medical”, a mai spus namagerul spitalului.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=152031Publicat de pe 31 Ian 2014. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “Conducerea spitalului din Cugir, despre strategia de reorganizare a activităţii în 2014”

  1. Nu este o decizie inteleapta in conditiile in care era o sectie renovata cu fonduri din afara spitalului si se acordau servicii medicale de sanatate.Despre performanta,intotdeauna s-a atins numarul necesar de internari,alte sectii vad ca nu fac obiectul acestei masuri intrucat la obstetrica-ginecologie stie toata lumea ca sala de nasteri si de operatie este inchisa si toate cazurile sunt trimise la Spitalul Judetean de Urgenta Alba.Sectia de Boli Infectioase si Chirurgia erau singurele care mai tineau spitalul Cugir in viata.Felicitari pentru initiativa managerului,sunt convins ca prin competenta si creativitatea de care a dat dovada va reusi sa transforme spitalul Cugir intr-un dispensar satesc.

  2. Un meci personal intre un director incompetent numit exlusiv pe criteri politice si medicul de la sectia infectioase, care e printre putini medici competenti care au mai ramas in spital….pacat ca trebuie sa sufere pacientii care vor avea nevoie de internare pe sectia infectioase si va trebui sa fie trimisi la Alba Iulia.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...