|

„Colinda, o Evanghelie populară”: Colindători la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vinerea. Expoziţie de icoane şi cusături tradiţionale

colinde cugirBucuria apropierii Crăciunului a fost împărtăşită de sutele de credincioşi adunaţi la Biserica cu Hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Vinerea, care a găzduit duminică un minunat concert de colinde. Evenimentul a făcut parte din prima ediţie a Festivalulului „Colinda, o Evanghelie populară”, iniţiat şi organizat de preotul paroh Adrian Cebotari. Desfăşurat în perioada 12-14 decembrie, festivalul a reuşit să aducă împreună credinţa, arta şi tradiţia populară locală, într-o atmosferă profund creştinească.

Prima acţiune din cadrul festivalului a avut loc în 12 decembrie când a fost organizată în biserică o Expoziție de icoane pe sticlă realizată de copiii din Vinerea, îndrumaţi de prof. Daniela Turlea (Societatea Culturală „Augustin Bena”). În a doua zi a evenimentului, sub îndrumarea Doinei Gruian, mai multe fete şi femei din Vinerea şi-au dovedit iscusinţa în arta cusutului în cadrul Atelierelor de lucru – cusături tradiționale vinerene.

Atât icoanele, cât şi cusăturile au putut fi admirate de către întreaga comunitate duminică, când credincioşii s-au adunat pentru a lua parte de concertul de colinde care a reprezentat apogeul festivalului.

În sânul bisericii devenite neîncăpătoare, bucuria apropierii Sfintei Sărbători de Crăciun a fost adusă de Grupul de tineri colindători vinereni îndrumători Anca Herlea, Luminița Enescu, Mihaela Tomoiu și Ioan Buda, urmat de grupul Mlădițe cugirene din Vinerea și Cugir – îndrumător prof. Ionela Popa. Au răspuns invitaţiei preotului paroh şi ceata de colindători din Șibot și Vinerea a Grupului folcloric Câmpul Pâinii, care se bucură de apreciere locală şi naţională, recent apărând şi în emisiunesa “Drumul lui Leşe”. Concertul de colinde a fost încheiat de grupul Anotimpuri, aflat sub îndrumarea prof. Luminiţa Cebotari şi Gheorghe. Birăesc şi în repertoriu căruia s-au regăsit, pe lângă colinde tradiţionale româneşti şi colinde slavone, culese, armonizate şi scrise chiar de preotul paroh, Adrian Cebotari.

Şi pentru că sărbătoarea Crăciunului ne învaţă în primul rând să dăruim, la sfărşitul evenimentului toţi cei peste 130 de copii care au colindat au primit daruri din partea Bisericii cu Hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Vinerea.

În încheierea primei ediţii a festivalului Colinda, o Evanghelie populară, Preotul paroh, Adrian Cebotari a mulţumit pentru sprijinul acordat Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, tuturor credincioşilor prezenţi, Primăriei Orașului Cugir, Societăţii Culturale „Augustin Bena”, Grupului folcloric „Câmpul Pâinii” Vinerea, Școlii Gimnaziale „Ioan Mihu” Vinerea și Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir.

La eveniment au participat şi reprezentanţii administraţiei locale, primarul, Adrian Teban şi viceprimarul Horia Rotche.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=153852Publicat de pe 15 Dec 2014. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...