|

Colaborare între CL Cugir, SPAS şi organizaţia SASTIPEN: Proiect pentru încadrarea femeilor rome ca mediatori sanitari

Aleșii locali din Cugir vor analiza un proiect de hotărâre privind stabilirea unui protocol de colaborare între legislativul local, Serviciul Public de Asistenţă Socială Cugir şi Asociaţia Sastipen, în vederea implementării în orasul Cugir a proiectului “Programul de mediere sanitară: oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome”.

Propunerea de colaborare a fost adresată de asociaţia mai sus amintită care, prin intermediul proiectului, doreşte să faciliteze accesul pe piața muncii a femeilor rome din Cugir şi nu numai, în scopul evitării excluziunii sociale si creării unei societăţi bazate pe principiul egalității de şanse.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se află înființarea unui Centru de Formare si Certificare a Mediatorilor Sanitari şi dezvoltarea unei Unităţi de Asistenţă Tehnică, Monitorizare şi Evaluare a activităţii mediatorilor sanitari în contextul descentralizării serviciilor de sănătate publică. Totodată, va fi implementată şi o campanie de lobby si advocacy în rândul autorităţii locale cu scopul de a creşte rata de ocupare a mediatorilor sanitari.

În cadrul Protocolului de Colaborare dintre Consiliul Local Cugir, Serviciul Public de Asistenţă Socială Cugir şi Asociaţia Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Sastipen este prevăzută şi angajarea prin concurs a unui mediator sanitar la nivel local, cu menţiunea că acest post nu implică nici un efort bugetar local, el fiind finanţat prin Ministerul Sănătăţii. În organigrama Serviciului Public de Asistenţă Socială Cugir  există de câtiva ani acest post, care nu a fost ocupat, din cauza faptului că nu au fost identificate persoane cu această calificare. În aceste condiţii, prin implementarea proiectului amintit, efortul depus de SPAS Cugir ar putea să se concretizeze în  reducerea îmbolnăvirilor şi realizarea prevenţiei în comunitatea de romi din Cugir.

Trebuie spus că implementarea proiectului va fi realizată la nivel național, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în 100 de comunităţi care vor fi selectate în perioada următoare. Proiectul vizează menținerea pe piața forței de muncă a unui număr de cca 650 de femei rome active în programul de mediere sanitară, precum şi formarea şi angajarea de către autoritățile locale în contextul descentralizării serviciilor de sănătate a 100 de femei rome în poziția de mediatori sanitari, provenite din comunitățile care nu beneficiază de programul de mediere sanitară.

Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2012 – decembrie 2013.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148313Publicat de pe 27 Feb 2013. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “Colaborare între CL Cugir, SPAS şi organizaţia SASTIPEN: Proiect pentru încadrarea femeilor rome ca mediatori sanitari”

  1. […] de colaborare între Consiliul Local Cugir, SPAS Cugir  şi Asociaţia Centrul Romilor pentru Politici de sănătate – SAST IPEN – […]

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...