|

Cadouri care vestesc venirea primăverii: Mărţişoare pentru toate buzunarele, scoase la vânzare în Cugir

Una dintre cele mai frumoase perioade ale anului este luna martie, care simbolizează intrarea primăverii în drepturi şi sfârşitul iernii geroase. Ca în fiecare an, pe trotuarele din apropierea Pieței Complex din Cugir sunt tarabe pe care se găsesc spre vânzare diverse modele de mărțișoare.

Cel mai ieftin mărțișor costă 1 leu, iar cel mai scump ajunge la suma de 20 lei. În funcție de bugetul fiecăruia, cugirenii pot alege diferite modele de mărțișoare.

De la cele tradiţionale, cu simboluri precum hornarul, care aduce noroc pentru cel care îl poartă, ghiocelul sau trifoiul cu patru foi, până la cele mai sofisticate.

O variantă de cadou la venirea primăverii o reprezintă florile, oferite fie în ghiveci – primule – 5 lei, zambile – 8 lei, ciclame – 20 lei -, fie la buchet: 60 lei costă crinii.

Tradiția mărțișorului

De 1 martie, bărbații oferă femeilor și fetelor mărțișoare pe care acestea le pot purta întreaga lună. Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi roşu. Albul semnifică puritate şi energie, iar roşul protejează de rele, în credinţa populară.

Primele obiecte ataşate şnurului alb-roşu au fost monedele de aur şi argint. Au urmat apoi mici bijuterii, de obicei din argint şi, mult mai târziu, au apărut mărţişoarele din lemn şi din cânepă.

În tradiţia populară, aducătoare de noroc sunt mărţişoarele care au formă de trifoi. Inima este simbol al iubirii, iar ancora – al credinţei.

Tradiția oferirii de mărțișoare se cam pierde de la an la an, în locul mărțișoarelor tradiționale purtate în piept mulți bărbați oferă flori sau un cadou comestibil: bomboane sau prăjituri.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148324Publicat de pe 28 Feb 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...