|

FOTO: Doina Ruști și-a lansat noul roman, “Mămică la două albăstrele”. Cugirenii prezenți la eveniment au cumpărat imediat cartea

Joi, 11 aprilie, în sala de conferințe a Casei de Cultură a avut loc prezentarea de carte “Mămică la două albăstrele”a scriitoarei Doina Ruști. Autoarea și-a lansat romanul  în luna martie anul acesta, iar acum este în turneu prin toată țara. Deși nu avea planificat să își lanseze volumul la Cugir, a decis să vină și aici, la cererea unei prietene care este cugireancă. Sala nu a fost plină de oameni, însă cei prezenți au fost foarte interesați de acest roman și au adresat scriitoarei multe întrebări.

Evenimentul a început cu un colaj de video-uri de la lansările anterioare ale romanului “Mămică la două albăstrele”. Doina Ruști a numit această parte un mic colț din viața de scriitor.

Cartea a fost prezentată publicului cugirean de către reprezentantele Casei de Cultură Cugir, inclusiv Rodica Florea, directoarea instituției. Apoi, actrița cugireană Maria Dodoc a fost cea care a  stârnit curiozitatea publicului prezent, prin interpretarea unor pasaje din romanul „Mămică la două albăstrele”.

Scriitoarea a relatat pe scurt care a fost sursa de inspirație care a determinat-o să scrie acest roman, iar una dintre ele a fost chiar o mămică ce s-a autodenumit “mămică la două albăstrele”.

“M-a inspirat și faptul că aud în jurul meu toate nemulțumirile oamenilor, că este corupție, că politicienii sunt rău voitori, că nu facem nimic pentru țară, că valorile s-au dus, de unde vine de fapt toată această avalanșă de schimbări?… Această avalanșă vine defapt de la educație..Mămică la două albăstrele este o metaforă a educației care astăzi nu doar s-a modificat ci a arătat roadele. Educația proastă, liberalizarea autorității în școală toate astea au dărâmat de fapt societatea pe care o știam. Așa e și romanul, totul provine de la mămica la două albăstrele, care a fost cea care a oferit o educație proastă” a declarat Doina Ruști pentru Cugir24.

Cea de-a doua sursă a fost actualitatea în care trăim unde  “familia nu mai este celula societății”, concept care este surprins foarte atent în carte și în jurul căreia se învârte tot șirul narațiunii.

“Și în celelalte romane am mai abordat această temă, societatea se rearanjează și principiile tradiționale se modifică, iar modificările încep de la bază, iar societatea e alcătuită din familie. Familia nu mai funcționează în modul acela, tradițional pe care noi îl cunoșteam cu reguli stricte cu anumite atitudini  între generații. S-a modificat fundamental în ultima vreme, de pildă condiția tatălui într-o familie, care nu mai este un pater familia cum era acum  sa spunem 50 de ani. Pe de altă parte oamenii nu se mai căsătoresc atât de repede, nu mai vor sa facă copii la întâmplare, unii fac copii și îi abandonează. Sunt multe semne care ne arată defapt că familia nu mai este funcțională. Eu cred că în viitorul nu foarte îndepărtat se va organiza altfel, oamenii nu cred ca vor mai putea să trăiască așa”.

Narațiunea romanului este una foarte rapidă la fel cu stilul de viață din București. Autoarea spune că se identifică cu această viață aglomerată și rapidă și nu poate să scrie într-un mediu mai liniștit.

Romanul “Mămică la două albăstrele” urmărește povestea unei iubiri derulate pe fundalul numeroaselor schimbări politice din vara anului 2012. Un cameraman pe nume None, căsătorit și cu valori stabile, trăieste la rândul său propria revolutie, după ce se îndrăgostește de o cântăreață. Situatia incontrolabilă scoate la suprafață alte revolte și nefericiri vechi, care vor face ca viața lui să explodeze. Printre vedete, știri TV și lupte politice, crește treptat credința dureroasă că, dincolo de idealuri înalte de împliniri sociale și chiar mai presus de familie, există o datorie a fiecăruia față de sine.

Personajele sunt puse în contrast. Dacă None e un bărbat banal de televiziune care se îndrăgosteşte de Li Zeta, o vedetă a vremurilor şi-şi pune căminul în stare de dezechilibru, Flori, mama, este pusă în umbră și apare ca un personaj mediocru.

Scriitoarea a fost premiată în anul 2009 cu “Premiul Academiei Române” pentru romanul “Lizoanca”,  în urmă cu un an a obținut premiul USR pentru volumul “Fantoma din moară” și în anul 2006 a obținut premiile ASB pentru cartea “Zogru”.


URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148984Publicat de pe 12 Apr 2013. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...