|

Aleşii locali iau în considerare înfiinţarea unui muzeu la Cugir

Administraţia locală din Cugir intenţionează să înfiinţeze un muzeu la Cugir. Deși demersurile au început încă din luna octombrie, procesul este, însă, unul de durată,  propunerea care a venit din partea Asociaţiei „Pro-Cugir” fiind deocamdată analizată într-o comisie de lucru constituită cu acordul Consiliului Local. În cadrul acestei comisii vor fi analizate condiţiile legale, financiare şi tehnice necesare creării instituţiei muzeistice.

„Acest organism a apărut din dorinţa administraţiei locale de a transpune în fapte concrete dezbaterile cu privire la crearea muzeului, iniţiate de către Asociaţia Cetăţenească Culturală-Istorică şi Civică pentru Valorificarea Patrimoniului Local <Pro-Cugir>. Trebuie spus că, odată constituită, comisia de lucru preia întreaga responsabilitate, devenind singura îndrituită să analizeze şi să îşi formeze o opinie documentată cu privire la acest deziderat. Comisia de lucru este formată din 13 membri, dintre care preşedinte a fost desemnat subsemnatul, Horia Rotche, iar vicepreşedinte a fost numită doamna Rodica Florea. Legislativul local este reprezentat de către consilierii locali Mircea Simu, Camelia Dumitrean, Lucian Ştefănie şi Mircea Teodorescu, în timp ce executivul îi are ca delegaţi pe Victor Sava, Silviu Oprişiu şi Sorina Pădurean. Aşa cum este firesc, din comisie fac parte şi iniţiatorii dezbaterilor, reprezentanţii Asociaţiei <Pro-Cugir>, Aurel Voicu, Mihai Sudrijan, pr. Gheorghe Donu şi Vistian Blaga.

Discuţiile primei întâlniri a comisiei au plecat de la Ordinul nr. 2297 din 17 iulie 2006 pentru aprobarea Criteriilor de acordare a avizului prealabil în vederea înfiinţării muzeelor şi
colecţiilor publice. Potrivit acestuia, pentru a crea un muzeu trebuie să dovedeşti în primul rând existenţa patrimoniului cultural, spaţiului adecvat funcţionării, precum şi sursele de finanţare necesare activităţii muzeului, care nu sunt deloc neglijabile”, a declarat viceprimarul Horia Rotche.

Potrivit acestuia, bani pentru acest demers nu există şi asta pentru că în Cugir sunt prioritare alte aspecte importante pentru comunitate. Astfel că s-a luat în discuţie extinderea muzeului existent la Clubul Copiilor: „Ţinând cont că în momentul de faţă comunitatea locală nu poate susţine o astfel de investiţie, s-a luat în discuţie varianta dezvoltării muzeului şcolar care se află în prezent în incinta Clubului Copiilor. Este vorba de o soluţie tranzitorie care ar permite salvarea acelor bunuri din patrimoniul local care, altminteri s-ar pierde sau s-ar distruge.

Dezbaterile vor fi reluate luna viitoare, când Asociaţia Cetăţenească Culturală-Istorică şi Civică pentru Valorificarea Patrimoniului Local <Pro-Cugir> va prezenta lista identificată de reprezentanţii ei referitoare la bunurile care pot face parte din patrimoniul muzeului, precum şi persoanele dispuse să doneze acele obiecte. Până atunci se va analiza modalitatea juridică prin care ele pot fi predate, iar, în conformitate cu aceasta, se va elabora şi un model de acord.
În urma activităţii de informare şi analiză, comisia de lucru va realiza un raport referitor la înfinţarea unui muzeu în oraşul Cugir care va fi prezentat Consiliului Local Cugir, singurul în măsură să ia o decizie în acest sens”.

Ionela MARA,  Ionela MIHU

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=146403Publicat de pe 21 Noi 2012. Publicat in ADMINISTRATIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...