|

„Albinuțele”, „Ursuleții” și „Fluturașii” de la Grădiniţa cu Program Normal Vinerea, implicați în Campania Globală pentru Educație

CAMPANIA GLOBALAVineri, 13 mai, la Grădiniţa cu Program Normal din Vinerea a avut loc Campania Globală pentru Educaţie, sub atenta coordonare a prof. Nicoletta Hustiuc, grupa mare „Albinuţele”, prof. Flavia Muntean, grupa mijlocie „Ursuleţii” şi prof. Anişoara Filimon, grupa mică „Fluturaşii”. Cu toate că nivelul de vârstă nu permitea lucruri mari, educatoarele au învăţat copiii că încă de mici pot fi împreună un glas care să răsune lin în lumea educației şi învăţământului.

Astfel, sub sloganul „Finanţaţi viitorul! Dreptul la educaţie pentru toţi”, Campania Globală pentru Educaţie din acest an a dorit să atragă atenţia asupra faptului că, fără o finanţare suficientă, transparenţă şi adecvată nevoilor, educaţia de calitate pentru toţi copiii riscă să rămână doar un deziderat.

În România, educaţia este singurul domeniu pentru care principala lege care îl reglementează (Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale) prevede un nivel minim de finanţare, dar datele arată că adoptarea acestei legi nu a avut nici un efect asupra nivelului de finanţare a educaţiei, acesta rămânând relativ constant că pondere din PIB, mult sub cele 6 procente promise şi îngrijorător mai mic decât nivelul mediu la nivelul Uniunii Europene. În acelaşi timp, România este statul care alocă cea mai mică suma per elev din Uniunea Europeană.

Pentru Săptămâna Globale pentru Educaţie (9 – 15 mai), au fost propuse mai multe activităţi de către Organizaţia Salvaţi Copiii Bucureşti, din care reprezentanții grădinilei le-au ales pe cele potrivite.

Printre acestea s-au numărat:

– „Prima zi de grădiniţă”

Copiii au fost întrebaţi care sunt lucrurile de care au avut nevoie pentru a fi pregătiţi pentru prima zi de grădiniţă (începutul anului şcolar) – de exemplu rechizite, gentuţă, etc.

Am centralizat lista tuturor obiectelor identificate de copii şi le-am reprezentat prin desen. În continuare copiii au fost întrebaţi cum cred că se descurcă copiii ai căror părinţi nu îşi pot permite să cumpere toate aceste obiecte. Copiilor li s-a solicitat să identifice greutăţile întâmpinate de acei copii din cauza lipsei fiecărui obiect identificat.

A doua activitate a reprezentat-o lucrarea colectivă Grădiniţă ideală!”

Împreună cu copiii, educatoarele au realizat un colaj reprezentând grădiniţă ideală, respectiv toate dotările/îmbunătăţirile pe care şi le-ar dori. Copii au fost solicitaţi să coloreze/haşureze diferit următoarele categorii de dotări/îmbunătăţiri:

– Cele strict necesare pentru derularea procesului educativ;

– Cele care ar îmbunătăţi procesul educativ;

– Cele care nu ar contribui direct la derularea procesului educativ, dar i-ar face pe copii să se simtă mai bine în grădiniţă lor.

„Colajul realizat pe foaie de flip-chart a reprezentat exact dorinţele lor, dorind prin aceasta să participăm şi noi cu o parte mică, infimă, la ,,răsunetul” Campaniei Globale pentru educaţiei, sperând că va avea efec şi cei în drept ne vor auzi”, au transmis reprezentanții instituției.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=156402Publicat de pe 16 Mai 2016. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...