|

Adio filme la cinema în Alba Iulia: Statul și România Film nu au bani pentru astfel de investiții, nici acum, nici în viitorul apropiat

Cinefilii pot să-și ia adio de la gândul că ar putea viziona, în viitorul apropiat, vreun film la cinema în Alba Iulia. Cele două cinematografe din municipiu, aflate în proprietatea România Film, „Dacia” și „Columna” nu vor fi reabilitate foarte curând, iar motivul este cât se poate de simplu: lipsa banilor.

Fostul Cinema „Columna”, adjudecat la licitație. România Film păstrează secretul în privința proprietarului

Dacă la Cinema „Dacia” din Alba Iulia încă mai rulează proiecții la fel de învechite ca și mobilierul din interior, situația fostului Cinema „Columna” este și mai tristă. Abandonată și proaspăt afectată de un incendiu, clădirea nu mai funcționează de ani de zile, iar ultima dată când cineva a investit în ea a fost pentru amenajarea unui club. Reprezentanții România Film susțin că, recent, clădirea a fost scoasă la licitație, iar, după semnarea contractului de către noul proprietar, se va afla ce se va întâmpla cu ea. Nu este însă sigur că acesta va dori să investească într-o nouă sală de cinema sau îi va schimba destinația.

Întrebați despre cine este noul proprietar al clădirii, reprezentanții România Film au explicat că informația este confidențială.

Cinematografele din Alba, date uitării, din lipsa banilor

Conducerea România Film declară că motivul pentru care nu s-a investit până acum în cinema-urile din Alba Iulia este situația juridică incertă a acestora. „Ca regie autonomă, noi nu avem resursele financiare necesare pentru a investi într-o sală de cinema, iar statul, de asemenea, nu alocă bani de la buget pentru astfel de investiții. Veniturile RADEF sunt realizate exclusiv din încasările pe care le avem de la cinema-urile care deja funcționează, iar, din păcate, banii obținuți sunt insuficienți pentru a investi și în alte săli. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar până acum nu am fost eligibili. În ceea ce privește reabilitatea sălilor, doar costurile de dotare cu aparatură se ridică la peste 150.000 de euro, iar apoi mai urmează reabilitarea clădirii, mobilier și multe altele”, a declarat Elena Incrosnatu, director adjunct al România Film.

Aceasta a lăsat să se înțeleagă că, nici acum și nici în viitorul apropiat, nu se vor face investiții în cinematografele din Alba. România Film mai are în administrare și alte trei cinematografe din Alba, respectiv „Progresul” Aiud (care se intenționează să fie scos la licitație), „Muncitorul” Zlatna și „Patria” Cugir, care, de asemenea, au fost date uitării.

În ceea ce privește situația singurului cinema din Alba Iulia care încă mai funcționează, „Dacia”, reprezentanții România Film susțin că există în proiect transformarea acestuia într-un Caffe Cinema 3D. Anunțul a fost făcut inițial anul trecut, când directorul RADEF declara că ar urma să demareze investiția evaluată la 50.000 de euro, la începutul lunii iunie, pentru ca în septembrie albaiulienii să poată viziona primele filme 3D. Anul a trecut, iar investiția a rămas încă în faza de proiect.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=107058Publicat de pe 25 Iul 2012. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “Adio filme la cinema în Alba Iulia: Statul și România Film nu au bani pentru astfel de investiții, nici acum, nici în viitorul apropiat”

  1. de ce nu dau cinema „dacia” unui investitor privat, daca statul nu are bani? sigur s-ar gasi cineva care sa investeasca bani in el…

  2. La ce va trebuie ma cinematograf, strand sau bazin olimpic?

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...