|

A fost aprobată indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, la Cugir. Luni, o nouă şedinţă pentru reducerea acestora

Consilierii locali din Cugir s-au reunit, sâmbătă, 12 ianuarie, de la ora 8.00, în şedinţă extraordinară, pentru a vota proiectul de indexare a taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, potrivit HG 1309/2012. Având în vedere că ordonanţa de guvern care dă posibilitatea autorităţilor locale să diminueze nivelul taxelor locale intră în vigoare doar de luni, 14 ianuarie, la această dată, e la ora 16.00, a foste convocată o nouă şedinţă, în care aceste impozite să fie reduse la nivelul celor din 2012.

UPDATE: La ședință au fost prezenți 17 consilieri din 19. Pe ordinea de zi a fost cuprins un singur proiect și anume cel de indexare a taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, potrivit HG 1309/2012. Nemulțumit de ora matinală, dar și de decizia de indexare a taxelor și impozitelor, consilierul Radu Roșianu a spus că nu este de acord cu acest proiect, pentru că această hotărâre de guvern trebuia aplicată în decembrie, când a fost publicată, și nu acum. „Eu nu sunt de acord cu acest proiect de hotărâre pentru că noi trebuia să respectăm legea din decembrie și să nu încercăm acum să îndreptăm lucrurile; nu am respectat legea în decembrie și, mai mult, nu am încredere că luni veți scădea taxele la nivelul anului 2012. Avem juriști plătiți care trebuie să știe că o lege trebuie respectată, nu facem în primărie cum vrem noi, în primărie și în consiliul local facem cum scrie legea”, a spus consilierul PDL, Radu Roșianu.

De asemenea, consilierul a ținut să menționeze, odată cu nemulțumirile aduse, că juriștii din primărie nu sunt buni și nu cunosc legea. Ca răspuns la această afirmație, secretara primăriei, Ioana Paștiu, împreună cu viceprimarul Horia Rotche au explicat consilierului că în ultima şedință din decembrie taxele și impozitele locale au rămas aceleași, în baza legii din acel an. Însă, conform codului fiscal, se impune ca, odată la 3 ani, să se aplice o cotă de indexare. Această hotărâre de guvern era așteptată din aprilie și, pentru că nu a fost dată până în decembrie, autoritățile locale și-au stabilit, ca la în fiecare sfârșit de an, taxele și impozitele locale.

Hotărârea de Guvern a apărut în 27 decembrie 2012, după ședința de consiliu local, care a avut loc cu 2 zile în urmă. Legea intră în vigoare doar după trei zile, astfel că nu s-a mai convocat ședința în ultima zi din an, adică 31 decembrie 2012, ci s-a stabilit să aibă loc în ianuarie.

Astfel, ca dările locale să fie reduse la nivelul celor din 2012, se va aplica ordonanța de guvern care stabileşte că indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale. Aceasta intră în vigoare de luni. Tot atunci, consilierii locali se vor întruni într-o altă ședinţă, care va începe la ora 16.00.

Valorile impozabile, impozitele şi taxele loxale, alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013 (stabilite în şedinţa CL de sâmbătă, 12 ianuarie 2013):

Valoarea impozabilă (lei/mp) pentru clădiri, în funcţie de tipul acestora, zona şi dotarea sau nu cu instalaţii de apă, canalizare, electrice, încălzire:

Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic:

– cu instalaţii: 935 lei/mp (valoare 2012: 806 lei/mp)

– fără instalaţii: 555 lei/mp (valoare 2012: 478 lei/mp)

Clădire cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic:

– cu instalaţii: 254 lei/mp (valoare 2012: 219 lei/mp)

– fără instalaţii: 159 lei/mp (valoare 2012: 254 lei/mp)

Clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic:

– cu instalaţii: 159 lei/mp (valoare 2012: 137 lei/mp)

– fără instalaţii: 143 lei/mp (valoare 2012: 123 lei/mp)

Clădire-anexă cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic:

– cu instalaţii: 95 lei/mp (valoare 2012: 82 lei/mp)

– fără instalaţii: 63 lei/mp (valoare 2012: 54 lei/mp)

În cazul contribuabilului care deţine la aceeaşi adresă încăperi la subsol, demisol şi/sau mansardă utilizate ca locuinţă în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la literele A-D: 75% din suma care s-ar aplica clădirii.

În cazul contribuabilului care deţine la aceeaşi adresă încăperi la subsol, demisol şi/sau mansardă utilizate în alte scopuri decât cel de locuinţă, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la literele A-D: 50% din suma care s-ar aplica clădirii.

Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii determinate cu coeficientul de corecţie corespunzător: Zona A – 2,30; Zona B – 2,20; Zona C – 2,10; Zona D – 2. În cazul unui apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri şi 8 apartamente, coeficientul de corecţie se reduce cu 0,10.

Cugirenii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale aferente anului 2013 începând cu data de 16 ianuarie. Până la acest termen, consilierii locali vor stabili care va fi cuantumul final al acestora.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=147677Publicat de pe 12 Ian 2013. Publicat in ADMINISTRATIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

4 comentarii pentru “A fost aprobată indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, la Cugir. Luni, o nouă şedinţă pentru reducerea acestora”

  1. […] cu un procent majorat cu 10%  faţă de cel din 2012. Motivul pentru care acestea nu au fost diminuate la valorile de anul trecut, aşa cum se anunţa la sfârşitul săptămânii trecute, a fost că la bugetul local sunt […]

  2. […] cu un procent majorat cu 10%  faţă de cel din 2012. Motivul pentru care acestea nu au fost diminuate la valorile de anul trecut, aşa cum se anunţa la sfârşitul săptămânii trecute, a fost că la bugetul local sunt […]

  3. […] cu un procent majorat cu 10%  faţă de cel din 2012. Motivul pentru care acestea nu au fost diminuate la valorile de anul trecut, aşa cum se anunţa la sfârşitul săptămânii trecute, a fost că la bugetul local sunt […]

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...